руската армия

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че руската армия продължава опитите да засили офанзивата си в няколко сектора на фронта в Източна Украйна и е нанесла ракетни и въздушни удари по инфраструктурата на страната.

Според Родион Мирошник, говорител на сепаратистката Луганска народна република, вече около 8000 украински войници са в плен в Донецк и Луганск. По думите му броят на пленниците се увеличава всеки ден със „стотици“. Твърденията на Мирошник не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбеляза Дир.бг, цитирайки АП.

Над 40 населени места около Донецк и Луганск са били подложени на масиран руски обстрел през последното денонощие, съобщи Би Би Си. Според украинската страна има най-малко петима убити.

Повече от 150 деца пък са загинали в района на Донецк от началото на руската инвазия, твърди украинският главен прокурор. Смята се, че досега в Украйна са загинали 240 деца.

САЩ осъдиха решението на Русия да въведе опростена процедура за издаване на руски паспорти на жителите на южните украински области, които са под руски контрол.

Според Вашингтон това е опит за подчиняване на населението. Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който да улесни получаването на руски паспорти от жителите на Херсонска и Запорожка области. В украинския град Полтава започва делото срещу двама руски войници, обвинени във военни престъпления.

В Русия Върховният съд ще решава дали да обяви полка Азов, за членовете на който се твърди, че са с неонацистки убеждения, за терористична организация. В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски остро отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мир с Русия.

„Каквото и да прави Русия винаги се намира някой, който да каже – хайде да вземем предвид и интересите на Русия. Тази година в Давос беше същото. Въпреки хиляди руски ракети, които удрят Украйна. Въпреки хиляди убити украинци. Въпреки Буча, Мариупол. И пак в Давос Кисинджер се появи от дълбокото минало и каза, че част от Украйна трябва да бъде дадена на Русия, за да няма отчуждаване между Русия и Европа. Човек остава с впечатление, че календарът на г-н Кисинджър показва не 2022 година, а 1938 и той говори не пред публика в Давос, а в Мюнхен“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Още за кризата


loading...