пари брекзит

Девет руски бизнесмена са превеждали пари по сметки на Консервативната партия и политици, които са лобирали и агитирали за провеждането на Брекзит, предаде BBC с позоваване парламентарен доклад за руската намеса в британската политика.

Първоначално данните се появиха във в. „Sunday Times“ с позоваване на неназовани източници.

По-рано се появи информация, че доклад по темата сигурност е блокиран от премиера Борис Джонсон, който няма да допусне огласяването му преди изборите. Срещу него бяха отправени обвинения, че умишлено крие информация от избирателите.

Сред деветимата руски лобисти, спонсорирали консерваторите, се откроява името на Любов Чернухина – съпруга на бившия заместник-министър на финансите на Русия, сочена като човек от кръга на президента на Русия Владимир Путин. През миналата година тя е дала на Консервативната партия 450 хиляди лири. Сред руските спонсори на торите е и бившият оръжеен магнат Александър Темерко, известен с топлите си отзиви за своя „приятел“ Борис Джонсън. Той е подарил на консерваторите над 1.2 млн. лири за последните 7 години.

„Сега вече знаем една от причините, поради които Борис Джонсън укрива официалния доклад за намесата на Кремъл в нашата демокрация. Тя е в значителните и разширяващи се връзки между руските пари, партията на торите и Брекзит“ – коментира депутатът от Лейбъристката партия Бен Брадшоу.

Междувременно и бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън отправи критики срещу Джонсън заради блокирането на доклада. По думите й, британските гласоподаватели имат право да знаят какво е неговото съдържание.
EK: Брекзит направи Европейския съюз по-силенИзлизането на Великобритания от ЕС още повече сплоти неговите членове и показа, че те са представляв…Nov 9 2019skafeto.com

loading...