https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Фатален инцидент в страна на НАТО – Полша: Според съобщения в медиите две руски ракети са паднали в село Пшеводов близо до границата с Украйна. Загинали са двама души. Високопоставен представител на американското разузнаване потвърди информацията, пише немското издание BILD.

Ракетите очевидно са били заблудени снаряди – Русия започна масивна вълна от атаки срещу Украйна във вторник. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки свика Съвета на министрите на националната сигурност и отбраната. Говорител на полското правителство говори за „кризисна ситуация“.

Пожарната служба по-рано потвърди, че в Пшеводов е имало експлозии. „Причините за това събитие в момента са неизвестни“, каза главен капитан Марчин Лебедович, говорител на областния орган на Държавната противопожарна служба в Хрубешов, в интервю за Радио Люблин.

„Бяхме уведомени за експлозия в сушилнята. Всъщност ние потвърждаваме при пристигането си, че нещо се е случило. Двама души са загинали на място. В момента обезопасяваме местопроизшествието и осветяваме зоната на действие.“

Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс написа в Twitter: „Моите съболезнования на нашите полски братя по оръжие. Престъпният руски режим изстреля ракети, които не само са насочени към украински цивилни, но също така са кацнали на територията на НАТО в Полша. Латвия напълно застава до нашите полски приятели и осъжда това престъпление.

Министерството на външните работи на Естония беше още по-ясно, туитвайки: „Ние сме в тесни консултации с Полша и други съюзници. Естония е готова да защитава всеки сантиметър от територията на НАТО.“

Инцидентът е взривоопасен, защото става въпрос за ракетен удар в страна от НАТО. В западния отбранителен съюз има задължение за оказване на помощ при евентуално нападение (чл. 5). Все още не е ясно дали това ще бъде използвано.

В миналото НАТО многократно е подчертавало, че не желае да участва във войната в Украйна със свои войски.