руски сорт нефт
Снимка: Zbynek Burival on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Правителството на Русия планира създаването на руски образец на сорт нефт, за да балансира опита на Запада да ограничи доходите на Москва от продажбата на нефт на международните пазари, съобщи ТАСС, позовавайки се на агенция Bloomberg.

По информация на американската икономическа агенция „ключови руски министерства, нефтодобивни организации и банки планират през октомври да започнат търговия с нефт на националната платформа“.

Авторите потвърждават, че „Русия ще работи за привличане на международни партньори за покупка на нефт с цел да създаде търговски обеми, достатъчни за установяване на референтна цена в периода между март и юли 2023 г.“.

Bloomberg цитира думите на двама анонимни руски чиновници, които са потвърдили плана по установяване на контролни ценови показатели на нефт с цел противодействие на санкциите срещу Русия. От агенцията уверяват, че тези планове са на много ранен етап.

Ембаргото, наложено от ЕС и САЩ върху покупките на руски петрол, доведе до рязко увеличение на цените. Това позволи на Руската федерация да пренасочи големи количества суровини към други пазари, предимно Индия и Китай, и дори да увеличи приходите си, макар и да продава по-малки количества нефт с отстъпка. В същото време ЕС и САЩ търпят загуби, включително от разрастването на инфлацията. На този фон след резултатите от срещата на върха на Г-7 беше прието изявление, в което лидерите на Г-7 обещаха да разгледат възможността за ограничаване на цените на руския петрол чрез забрана на предоставянето на услуги за транспортирането му по море, ако цената на суровините надхвърля тавана, „договорен от международните партньори“.

Вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак по-рано нарече стъпките за ограничаване на цените на петрола от Руската федерация още един опит за намеса в пазарните механизми, което според него, може да доведе само до пазарен дисбаланс, енергиен дефицит и покачване на цените.


loading...