ранени полицаи Тел Авив
Снимка: Toa Heftiba on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Израелските сили за отбрана твърдят, че са убили ръководителя на ракетната програма на „Ислямски джихад“ Али Хасан Гали при ракетни удари в ивицата Газа в четвъртък сутринта, съобщи вестник „Аарец“.

„Гали е смятан за ключова фигура в палестинския Ислямски джихад (…) и е участвал активно в неотдавнашните ракетни нападения срещу Израел“, се казва в изявление на ЦАХАЛ (IDF). При съвместна операция на ЦАХАЛ и Шин Бет (контраразузнавателната служба) изтребители атакуваха къщата, в която се е укривал Гали, в района Шейх Хамад на Хан Юнис в южната част на Газа, според говорител на израелската армия.

„Аарец“ отбелязва, че след ударите „Ислямски джихад“ е направил изявление, в което се казва, че Гали е бил убит заедно с още двама висши командири от организацията.

В същото време съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан е подчертал необходимостта от деескалация на ситуацията в Газа по време на телефонен разговор с израелския си колега Захи Ханегби, съобщи Белият дом.

„Съливан отбеляза продължаващите регионални усилия за посредничество за прекратяване на огъня и подчерта необходимостта от намаляване на напрежението и предотвратяване на по-нататъшни човешки жертви“, се казва в съобщението.

От своя страна ръководителят на Пентагона Лойд Остин, в телефонен разговор в сряда вечерта с израелския министър на отбраната Йоав Галант, потвърди „непоколебимата подкрепа на Съединените щати за сигурността на Израел и призова за деескалация за устойчиво спокойствие“, съобщиха от Пентагона.

По-рано бе съобщено, че в четвъртък вечерта Израел е продължил да нанася удари по цели на „Ислямски джихад“ в отговор на ракетния обстрел от ивицата Газа.