апартамент продаден срещу биткойни пpexвъpлянe нa битĸoйн поскъпва

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

След по-малко от две седмици Ел Салвадор ще се превърне в първата държава в света, в която bitcoin ще бъде приеман като национална валута. Никой не знае какво ще последва, пише The Wall Street Journal, цитиран от money.bg.

Правителството на бедната централноамериканска държава планира да похарчи $75 млн., от които да раздаде по $30 на гражданите, които си направят регистрация в електронния портфейл Chivo („готин“), който ще позволи на 2,5 млн. души да купуват стоки или да плащат за услуги в американски долари и bitcoin – двете официални валути от 7 септември.

Експериментът рискува да съкруши икономиката на Ел Салвадор, която достига $26 млрд. Задлъжнялата централна банка на страната може да бъде принудена да харчи от резервите си, за да купува bitcoin, ако курсът на криптовалутата се срине и потребителите се насочат към сигурността на долара. Правителството не може да печата собствени пари, след като преди две десетилетия страната се отказа от валутата си в полза на долара. Притокът на свежа зелена валута също е изправен пред проблеми. „Приемането на bitcoin като официална валута ни качва на влакче на ужасите“, казва Карлос Ацеведо, икономист и гуверньор на централната банка от 2009 до 2013 г.

Президентът Найиб Букеле твърди, че ходът ще привлече преки чуждестранни инвестиции, ще намали цените на финансовите услуги и ще понижи разходите за изпращане и получаване на пари от салвадорците, които живеят в чужбина и помагат на семействата си. Сумата по последното перо достигна $6 млрд. миналата година. 40-годишният президент иска да привлече и чуждестранни инвеститори, които да се възползват от геотермалната енергия от вулканите, която да отива на нуждите за копаене на криптовалути.

Планът носи и значителни рискове, тъй като правителството има ограничен достъп до дълговите пазари и е изправено пред растящи разходи за покриване на съществуващите задължения и огромен бюджетен дефицит. В момента Ел Салвадор преговаря с Международния валутен фонд за $1,3 млрд. финансова помощ, но не е консултирал приемането на bitcoin с организацията. МВФ е против приемането на криптовалути като национална валута. Децентрализираната bitcoin система отваря вратите и към анонимни и незаконни транзакции, казват икономисти.

Междувременно американската компания Athena Bitcoin Global ще инвестира $1 млн. в изграждането на мрежа от bitcoin банкомати в страната, чрез които салвародците ще могат да купуват и продават криптовалута.

Волатилността на криптовалутите означава и флуктуации на цените на стоките и услугите, както и на данъчните приходи на страната.

Вижте още:
Ружа Игнатова има $11 млрд. в биткойниКъм днешна дата сочената за „криптокралица“ Ружа Игнатова, която е в неизвесност от две години, разп…May 19 2021skafeto.com

Тръмп: Bitcoin е измама!Bitcoin е „измама“, която засяга стойността на американския долар, заяви пред Fox Business 45-ият пр…Jun 8 2021skafeto.com

Къде отиват изгонените от Китай компании за добив на криптовалути?Китайските компании за добив на криптовалути преместват операциите си в други страни на фона на по-с…Jun 24 2021skafeto.com