салвадор

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Около 70% от населението на Ел Салвадор получава плащания чрез парични преводи от чужбина, съобщава американската медия CNBC, цитирана от money.bg. И цитира президента на латиноамериканската държава, която вече прие криптовалутата като законно платежно средство, според когото доставчиците на парични услуги като Western Union и MoneyGram ще губят по 400 милиона долара годишно от комисионни за парични преводи.

Нека се запознаем с Хайме Гарсия, който живее в Канада и наистина не обича използването на популярните в цял свят Western Union за изпращане на пари у дома в Салвадор. Пред CNBC той разказва, че е доволен от това, че страната му е приела биткойна.

„В днешно време е доста архаично, че трябваше да отида във физически офис на Western Union, да им дам реални пари от джоба си и след това да им дам допълнителни 25 долара, за да изпратят парите ми“, казва Гарсия. И подчертава, че дори след това обикновено трябва да минат цели 3 дни преди сумата да достигне до близките му, които се нуждаят от нея.

Гарсия напуска бедната и корумпирана Салвадор, когато е едва на 11 години, след като бунтовници бомбардират къщата му. Днес най-големият му проблем е свързан именно с изпращането на физически пари до роднините му.

„Те трябва да вземат автобус, за да отидат на дадено физическо място, за да вземат парите, а около тези офиси се мотаят всякакви престъпници и банди. Те знаят за какво отиват хората там и често ги ограбват“, разказва Гарсия, който днес е мениджър, ръководещ екип от изследователи в SGI Canada Insurance.

Той, както и много негови сънародници, които живеят в чужбина са доволни, че вече имат възможността да извършват онлайн плащания към близките си и чрез приложението на Western Union, но все още са изправен пред големи такси – 12,5% за превод от 100 долара. А и това не решава проблема с това какво се случва с тези, които вземат парите от физическите офиси в Салвадор.

Около 2,5-милионната салвадорска диаспора, живееща извън родината, изпраща пари на приятели и роднини редовно. През 2020-а година общата сума на тези пари се изчислява на 6 милиарда щатски долара, или приблизително 23% от брутния вътрешен продукт на страната. Голяма част от тези пари обаче са отишли при посредниците, улесняващи международните трансфери.

Президентът Найиб Букеле заедно с жена си. Източник: wiki commons

Според много финансови експерти именно всичките тези такси, свързани с паричните преводи са и една от основните причини президентът на Салвадор – Найиб Букеле да се реши да приеме биткойна за законно платежно средство. заедно с въвеждането на криптовалутата правителството пусна и собствен национален виртуален портфейл, наречен „Chivo“ (на салвадорски жаргон думата означава „готин“), който предлага бързи трансгранични плащания без никакви такси.

Портфейлът Chivo (Готиният портфейл)

Президентът на Салвадор е млад, разбира от технологии и е свързал политическата си съдба с биткойн експеримента на страната. Съответно, той опитва всячески да го накара да работи. Един от неговите бонуси предлага безплатни биткойни на стойност 30 долара на всеки салвадорец, който се регистрира в портфейла Chivo. Това не е никак малка сума в страна, в която месечната минимална работна заплата е 365 долара.

Паричните преводи от чужбина съставляват близо една четвърт от БВП на Салвадор и около 70% от населението ги получава. Средният месечен трансфер на парични преводи е 195 долара, а за домакинствата, които получават парични преводи, той съставлява 50% от общия им доход. Така че, изпращането на пари от чужбина до Салвадор е от решаващо значение за оцеляването на по-голямата част от хората.

Около 60% от тези парични средства идват чрез компании за парични преводи, а 38% чрез банкови институции. Таксите варират в зависимост от компанията, но обикновено колкото по-малка е изпращаната сума, толкова по-висок е процентът на таксите.

Например, ако главният герой на тази история – Гарсия, иска да изпрати $10 на братовчед си в Сан Салвадор, то той ще плати $3,24 или почти 33% комисионна на Western Union. Ако обаче Гарсия реши да използва портфейла Chivo, който е запазен единствено за граждани на Салвадор, живеещи в страната или в чужбина, транзакцията му ще бъде безплатна.

И не само това. След като братовчед му получи парите в сметката си, което става само след няколко минути, той може да отиде до всеки от 200-те нови банкомата Chivo, които правителството е поставило из страната и да изтегли щатски долари от виртуалния си портфейл.

Имайки предвид хората като Гарсия, президентът на Салвадор изчислява, че доставчиците на парични услуги като Western Union и MoneyGram ще губят по 400 милиона долара годишно от комисионни за парични преводи. Според Марио Гомес Лоазада, който е роден и израснал в Салвадор, работил е като банкер в Merrill Lynch и Credit Suisse, а днес управлява борса за крипто активи, цифрата ще бъде по-близо до 1 милиард долара.

От Western Union все още не са отговорили на молбата на CNBC за коментар дали от компанията се притесняват как всичко това ще се отрази на бизнеса им и дали имат някакъв план за промяна в структурата на таксите, за да се приспособят към нарастващата конкуренция.

Вижте още:
Салвадор приема Bitcoin за национална валута – никой не знае какво да очакваСлед по-малко от две седмици Ел Салвадор ще се превърне в първата държава в света, в която bitcoin щ…Aug 27 2021skafeto.com