Салман имунитет
Снимка: МО САЩ, Старши сержант. Адриан Кадиз

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е призовала съда да предостави имунитет на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заради предполагаемото му участие в случая с убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. Това става ясно от документ на Министерството на правосъдието, съобщава „Ройтерс“.

„Правителството на Съединените щати изрази сериозна загриженост по отношение на ужасяващото убийство на Джамал Хашоги и изрази тези опасения публично и пред най-високите нива на саудитското правителство“, подчертава ведомството, което нарича хода на администрацията да предостави имунитет на престолонаследника „чисто правно определение“.

Посочва се, че обвиняемият бин Салман е определен „като действащ глава на чуждо правителство и се ползва с имунитет на държавен глава от юрисдикцията на съдилищата на САЩ“.

Разузнавателните агенции на САЩ обаче преди това стигнаха до заключението, че саудитският престолонаследник е разрешил операцията, довела до убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

„Джамал умря отново днес“, написа в Туитър бившата годеница на Хашоги – Хатидже Дженгиз, минути, след като новината стана публична. Тя добави: „Мислехме, че може би ще има светлина към справедливостта от САЩ. Но отново парите се оказаха на първо място. Това е свят, за който Джамал не познава, нито аз!“

През септември принц Мохамед – преди това вицепремиер и министър на отбраната, беше назначен за премиер с кралски указ миналата седмица, което предизвика безпокойство от активисти за правата на човека и правителствени критици, че иска да избегне изобличаването в дела, заведени в чуждестранни съдилища.

През юли група неправителствени организации подадоха жалба и във Франция, в която се твърди, че принц Мохамед е бил съучастник в изтезанията и насилственото изчезване на Хашоги.

Джамал Кашоги, журналист към вестник The Washington Post и виден критик на правителството в Рияд, беше убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г.

Саудитска Арабия твърди, че той е загинал при „злонамерена операция“ от екип от агенти, изпратени да го убедят да се върне в кралството. Турски официални лица обаче разкриха, че агентите са действали по заповед от най-високите нива на саудитското правителство.

Вижте още:
Турция преустанови делото срещу убийците на ХашогиТурски съд реши да преустанови съдебния процес срещу 26 граждани на Саудитска Арабия, съдени задочно…Apr 7 2022skafeto.com

Разсекретеният доклад: Принц Салман е одобрил убийството на ХашогиАдминистрацията на американския президент Джо Байдън публикува в петък разсекретения доклад на амери…Feb 26 2021skafeto.com


loading...