Писателят Салман Рушди вероятно ще загуби окото си. Той е и с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб. Това разкри „Ройтерс“. Агенцията се позова на импресариото на писателя Андрю Уайли. Той уточни, че Салман Рушди е на апаратно дишане.

„Новините не са добри. Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; прободен е бил и черният му дроб, който също е увреден“, заяви Андрю Уайли.

Припомняме, че известният британски писател Салман Рушди беше намушкан с нож в областта на шията. Нападението стана малко преди негова реч на събитие в Ню Йорк. Нападателят му е арестуван. Засега не са ясни мотивите му. 75-годишният Рушди веднага е бил откаран в болница, където е бил опериран.

През 1988 г. излиза книгата на Салман Рушди „Сатанински строфи“, която предизвиква протести в мюсюлманските страни, където е смятана за богохулна. Иран забранява книгата, а през 1989 г. иранският религиозен лидер аятолах Хомейни издава фетва, в която призовава за смърт на писателя.

Иран обяви награда за убийството на Рушди, която през 2012 г. беше увеличена от 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара. Самият Рушди е казвал, че няма „никакви доказателства“, че хората се интересуват от подобна награда. През 2012 г. Рушди публикува разказ за живота си след спора за „Сатанински строфи“, озаглавен „Джоузеф Антон: Мемоари“.

Салман Рушди е носител на наградата „Ман Букър“ през 1981 г. за книгата си „Среднощни деца“. Той е известен и с творбите си „Срам“, „Последният дъх на Мавъра“, „Земята под нейните нозе“, „Ярост“, „Шалимар клоунът“, „Чародейката от Флоренция“. Стилът му съчетава митология и фантазия с реалистични случки и често пъти е дефиниран като магически реализъм, примесен с исторически измислици. В творбите му се откроява и темата за срещите на Изтока и на Запада.

Салман Рушди е роден през 1947 г. в Мумбай в Индия, два месеца преди нейната независимост от Британската империя, припомня Франс прес. През годините той полага усилия името и творчеството му да не бъдат свеждани само до скандала, предизвикан от „Сатаниски строфи“ и последвалата фетва.

„Проблемът ми е, че хората продължават да ме възприемат през единствената призма на фетвата“, заяви той преди няколко години. Самият Рушди иска хората да гледат на него не като на символ, а като на писател, отбелязва Франс прес. Но реалността, възходът на радикалния ислям, не престават да го асоциират с онова, което той винаги е представлявал в очите на Запада – символ на борбата срещу религиозния обскурантизъм и в подкрепа на свободата на словото, припомня БТА.

Първият опит за атентат срещу писателя е същата година.

Писателят Стефан Цанев: Като чуя спасител и ми става лошоНе мога да си представя, че в ХХI век една държава иска да заграби земя, територия на друга държава …Apr 26 2022skafeto.com

Габриел Гарсия Маркес имал тайна извънбрачна дъщеряПокойният колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес има извънбрачна дъщеря в Мексико от местната пис…Jan 18 2022skafeto.com

Легендарните писатели: всяка котка е вдъхновение и изкуствоКакво обединява големите имена в литературата като Ърнест Хемингуей, Марк Твен, Чарлс Буковски, Жан-…Jul 31 2019skafeto.com


loading...