санкции за Турски поток Вучич и Мицотакис у нас
Тържествената церемония в Истанбул, на която бе даден стартът на газопровода „Турски поток"

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Международна група, ръководена от ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, публикува нов план за засилване на енергийните санкции срещу Русия, съобщават украински медии. Киев призовава Запада да спре „Турски поток“ и вноса на руски втечнен природен газ, така че всички доставки на горива да минават само през Украйна.

„Предлагаме санкции, които да доведат до спирането на всички контролирани от Русия тръбопроводни маршрути, които в момента са в състояние да транспортират руски природен газ до европейския пазар, с изключение на потоците, които се изпращат през украинската газопреносна система, която има достатъчен капацитет.

Наред с другото, този вариант ще сложи край на използването от Русия на „Турски поток“ за доставки на газ за ЕС.

Освен това предлагаме санкции, които да забранят вноса на руски втечнен природен газ в Европа“ – се казва в документа, публикуван на уебсайта на президента на Украйна.

Това не са единствените санкции, предложени от Киев. Сред първите десет са ембарго върху руските енергийни ресурси в Източна Азия, мерки за оказване на натиск върху трети страни, които консумират прекомерно руски петрол и печелят от износа на петролни продукти за Европа, както и намаляване на тавана на руския петрол до 45, а по-късно и до 30 долара за барел вместо сегашните 60 долара.

Санкциите, предложени от международната група, ръководена от ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, са изключително противоречиви и дори противоречат на интересите на Запада.

От една страна, например, „Турски поток“ не се намира на територията на страните от ЕС. От друга страна, идеята зад тавана на цената на руския петрол беше, че доставките няма да намалеят, а само ще намалят приходите на Русия.

В същото време натискът върху трети държави и намаляването на тавана може да доведе единствено до драстично намаляване на руския износ на петрол, което ще доведе до повишаване на световната цена, с което САЩ и ЕС се борят вече повече от година.