Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози, управлявал от 2007 г. до 2012 г., бе осъден днес на три години затвор за корупция и търговия с влияние, включително една година ефективно, с което стана вторият осъден бивш френски държавен глава по време на Петата република след Жак Ширак през 2011 г., предаде Дир.бг, цитирайки Франс прес.

Саркози заедно с адвоката си Тиери Ерзог са се опитали да подкупят Жилбер Азибер, заемал пост във френския Касационен съд. Според прокуратурата, бившият президент се опитвал да се сдобие със секретна информация и дори да повлияе на дело в Касационния съд срещу самия него.

Саркози „дал едно рамо“ на Жилбер Азибер, за да бъде той назначен на престижен пост в Монако, който той искал да получи от известно време. До назначение в крайна сметка обаче така и не се стигнало, припомни наскоро Франс прес.

Поверителната информация, която се стремял да получи Саркози, касаела дело за възможно незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 г. от страна на Лилиан Бетанкур, наследницата на френския козметичен гигант „Л’Ореал“. Следствието разполага с много записи на прехванати телефонни разговори на Саркози по тази тема, отбеляза ТАСС.

Защитата на Сакрози оспори валидността на обвиненията. Адвокатката на Саркози – Жаклин Лафонт, пледира за анулиране на целия процес заради много сериозни процедурни нарушения. Самият Саркози разкритикува „подлите обвинения“, които го „преследват“ вече шест години.

Преди Саркози само бившият президент Жак Ширак беше осъден през 2011 г. по случай за фиктивни назначения в кметството на Париж, но той така и не се яви в съда заради здравословни проблеми.

Още от Свят

loading...