САЩ извънредни мерки

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Сенатът на САЩ прие решение за повишаване на тавана на държавния дълг от 31,4 трилиона долара, така че да се предотврати първото в историята на страната изпадане в непратежоспособност (дефолт), съобщава „Ройтерс“. Сенатът гласува с 63 гласа „за“ срещу 36 гласа „против“ законопроекта, който беше подкрепен от президента Джо Байдън и приет в сряда от Камарата на представителите в надпревара с времето след месеци на партийни спорове между демократи и републиканци.

Министерството на финансите предупреди, че няма да може да изплати всичките си разходи на 5 юни, в случай че Конгресът не предприеме действия дотогава.

„Избягваме дефолт тази вечер“, обяви лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

Байдън похвали навременните действия на Конгреса. „Това двупартийно споразумение е голяма победа за нашата икономика и американския народ“, подчерта президентът демократ и увери, че ще го подпише като закон възможно най-скоро.

Байдън участва пряко в преговорите по законопроекта с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Въпреки че този тежък проблем намери решение, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл побърза да насочи вниманието към следващата битка за бюджета.

„През следващите месеци републиканците в Сената ще продължат да работят за осигуряване на общата отбрана и за контрол на безразсъдните разходи на демократите от Вашингтон“, заяви той.

Макконъл имаше предвид 12 законопроекта, по които Конгресът ще работи през лятото, за да финансира правителствени програми през фискалната година, започваща на 1 октомври, които ще изпълняват общите инструкции на законопроекта за ограничаване на дълга.

Междувременно министърът на финансите Джанет Йелън даде няколко конкретни съвета: „Продължавам да вярвам, че пълната вяра и доверие на Съединените щати никога не трябва да се използват като разменна монета“, както направиха републиканците през последните няколко месеца.

С приетото законодателство законовият лимит за федерални заеми ще бъде преустановен до 1 януари 2025 г. За разлика от повечето други развити страни, Съединените щати ограничават размера на дълга, който правителството може да заеме, независимо от разходите, разпределени от законодателната власт.

„Америка може да въздъхне с облекчение“, обяви Шумър.