САЩ Израел Иран Нетаняху мандат
Снимка: Chatham House/flickr.com

Иран и сътрудничеството бе сред основните теми, която обсъдиха вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и премиера на Израел Бенямин Нетаняху в четвъртък, предаде Fox News.

„Вицепрезидентът подчерта ангажимента на администрацията на Байдън-Харис към партньорството между САЩ и Израел“, се казва в съобщението. Тя изрази силна подкрепа за неотдавнашните споразумения за нормализация на Израел със страните от арабския и мюсюлманския свят и подчерта значението на напредъка на мира, сигурността и просперитета както за израелците, така и за палестинците. “

В съобщението се добавя: „Вицепрезидентът и министър-председателят се съгласиха относно важността на продължаването на тясно сътрудничество и партньорство по въпросите на регионалната сигурност, включително ядрената програма на Иран и опасното регионално поведение на режима.“

Министърът за защита на околната среда на Израел заяви, че Иран е отговорен за наскоро възникналия петролен разлив. Гила Гамлиел обяви, но без да предоставя доказателства, че инцидентът е „екологичен тероризъм“ от страна на Ислямската република. През последните години напрежението между Израел и Иран ескалира. Еврейската държава бомбардира стотици ирански позиции в Сирия. Техеран обвини Израел за убийството на топ учен миналата година. В понеделник Нетаняху обвини Иран за атака по израелски кораб в Оманския залив.

Иран категорично отхвърли обвиненията на Израел, че Техеран стои зад експлозията на израелски кораб в Оманския залив миналата седмица, обяви говорител на иранското външно министерство. „Ние категорично отхвърляхме това обвинение…сигурността в Персийския залив е изключително важна за Иран“, подчерта говорителят. По-рано Нетаняху обвини Иран за експлозията на MV Helios Ray.

Великобритания, Франция и Германия се отказаха да подкрепят план Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да прокара резолюция тази седмица, с която да разкритикуват Иран за решението да ограничи сътрудничеството. Планът за приемане на резолюция е подкрепян от САЩ.

Иран заплаши да прекрати споразумението, ако резолюцията бъде прокарана. Миналия месец Техеран ограничи сътрудничеството с агенцията, прекратявайки допълнителните мерки за инспекция като част от ядреното споразумение от 2015 г.
Папа Франциск пристига на посещение в ИракПапа Франциск ще направи в Ирак първата си международна визира от началото на пандемията. То ще прод…Mar 5 2021skafeto.com


loading...