американски банки Финансовите пазари по света

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

САЩ се доближават до заветния икономически сценарий, но някои от най-богатите хора в страната вероятно не са много развълнувани, пише money.bg. Инфлацията се охлажда и почти е до целта на Федералния резерв от 2%, безработицата остава на ниво от 3,6% на фона на агресивното повишаване на лихвените проценти от централната банка.

Според анализатори може да има и растеж, като техни изчисления сочат, че брутният вътрешен продукт на САЩ се е повишил с 1% през последното тримесечие, според Федералния резерв на Филаделфия.

Но това не означава добри новини за всички. На хоризонта се очертава различен вид икономически спад – така наречената „рецесия за богаташи“, която засяга непропорционално някои от най-богатите хора в страната, пише Business Insider.

Тук не се имат предвид Илон Мъск и Марк Зукърбърг – чиито богатства от милиарди долари се увеличават благодарение на ралито на фондовите пазари, а хора, чиято годишна заплата ги поставя в топ 25% на най-богатите работещи в САЩ. Членовете на тази група печелят над 90 000 долара годишно според Бюрото по трудова статистика.

Един от най-големите бичове за тези хора са съкращенията. Те бяха засегнати от тях сериозно и то през първата половина на 2023 г., като компании като Meta Platforms и Goldman Sachs съкращаваха работни места, за да намалят разходите.

Голямото забавяне на разходите за луксозни марки е друг знак, че супербогатите започват да се притесняват от икономически спад.

За някои тази новина ще бъде повод за празнуване, особено в страна, където неравенството е налице и богатството е непропорционално концентрирано в ръцете на най-богатия 1%.

За други това е знак, че икономиката се забавя.