връщане на Украйна в границите от 1991 сащ избори 8 ноември Кевин Маккарти
Снимка: Andy Feliciotti @ unsplash.com

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери призова Китай и Съединените щати да постигнат реален напредък в борбата срещу изменението на климата преди предстоящите преговори в Дубай, предава „Ройтерс“. Кери направи този призив след като големи части от света бяха засегнати от екстремни горещини и валежи. Той отбеляза среща си с китайския колега Сие Женуа в Пекин и подчерта, че изменението на климата е сериозна заплаха за цялото човечество.

Светът стана свидетел на наводнения, които причиниха смъртта на десетки хора в Южна Корея и Съединените щати, както и на силни валежи в Индия, които доведоха до евакуации. Китай също преживява рекордно високи температури и екстремни метеорологични условия, като една метеорологична станция отчита най-висока температура от 52,2 градуса по Целзий.

Кери призова Китай да си партнира със Съединените щати за намаляване на емисиите на метан и въздействието върху климата от въглища. Той похвали усилията на Китай за развитие на възобновяема енергия, но отбеляза, че страната все още се полага на въглища и одобрява нови проекти в тази област.

Посещението на Кери в Китай е част от усилията на двата най-големи източника на парникови газове в света да възстановят доверието си и да подобрят отношенията си в областта на климата. Въпреки сърдечните отношения между двамата пратеници, основното напрежение между двете страни все още може да представлява препятствие за напредъка.

Срещите тази седмица, които ще продължат до сряда, няма да имат официален график, но се очаква да се съсредоточат върху намаляването на емисиите на метан и други различни от CO2 емисии, както и подготовката за глобалните преговори за климата COP28, които започват през ноември.

Зависимостта на Китай от въглища също вероятно ще бъде на дневен ред. Кери похвали „невероятната работа“, която Китай върши в изграждането на капацитет за възобновяема енергия, но каза, че тя е била подкопана от изграждането на нови електроцентрали на въглища.

Това трето посещение на Кери в Китай маркира официалното възобновяване на дипломацията по климата на най-високо ниво между двете страни. Китайският министър Сие изрази надежда, че двамата пратеници могат да допринесат за подобряване на напрегнатите отношения между двете страни. Въпреки това, изпълнението на ангажиментите и спорните въпроси ще представляват предизвикателство за двустранните отношения.

Преговорите бяха прекратени миналата година след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, демократично управляван остров, за който Китай претендира.

Пекин също така обвини Съединените щати, че несправедливо критикуват климатичните резултати на Китай, като същевременно не успяват да изпълнят собствените си ангажименти, особено когато става въпрос за финансиране на действия в областта на климата в по-бедните страни.

Китай също настръхна от призивите на САЩ, че трябва да направи повече за намаляване на парниковите газове, заявявайки, че е развиваща се страна с исторически емисии, които остават значително по-ниски от тези на Съединените щати.

Високопоставен служител на Държавния департамент каза, че усилията да се принудят развиващите се страни да поемат по-голяма тежест от намаляването на емисиите ще бъдат „спорна точка“ с Китай, който твърди, че е в противоречие с Парижкото споразумение.

„Мисля, че Кери и г-н Сие имат много силно партньорство, имат взаимно доверие“, каза Джан Хайбин, заместник-декан в Училището по международни изследвания към Пекинския университет.

„Но знаете ли, гледайки към бъдещето … Има много несигурност. Вътрешната политика на САЩ вече е в следващите президентски избори. Вътрешната политика на САЩ е много сложна.“