Фиона Хил
Flickr | @DonkeyHotey (CC-BY2.0)

Русия е предлагала на САЩ „размяна“ на Венецуела срещу Украйна, показва стенограмата от показанията на Фиона Хил по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде украинската агенция „Unian„.

Хил, която е бивш старши директор по въпросите на Европа и Евразия към Съвета за национална сигурност на САЩ, свидетелства в Конгреса, че Москва е търсила решаване на „украинския въпрос“ за сметка на Венецуела.

По думите й, Съветът за национална сигурност й е възложил да предаде на руската страна, че подобни договорки са неприемливи.

Фиона Хил посочва, че задкулисните събития по отношение на Украйна са започнали да се формират в американската политика по време на размириците във Венецуела.

Скандала с Тръмп и украйнската връзка води към ЦРУЮридическият анализатор на Fox News Грег Джарет съобщава, че самоличността на предполагаемия разобли…Nov 7 2019skafeto.com

„В този конкретен момент руснаците дадоха много ясен сигнал, че искат някаква странна договорка за „размяна“ на Венецуела срещу Украйна.

САЩ: Кремъл предложи контрола над Венецуела срещу Украйна
Фиона Хил

С други думи, ако искаме… да държим Русия по-далече от своя дом (тя вече беше изпратила служители на спецчастите, за охрана на венецуелското правителство и предотвратяване на американска военна намеса), то Русия същевременно имаше своя версия на събитията:.. един вид, вие самите сте в нашия двор (Украйна – б.р.).“ – се казва още в показанията на Хил.

Предложената сделка от Русия американската страна да позволи на Кремъл да се разпорежда в Украйна срещу изтегляне на руснаците от Венецуела обаче е била отхвърлена.

Като намек за подобна сделка бяха възприети изявленията на бившия съветник на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън, който през пролетта на тази година разви тезата за прилагане на доктрината „Монро“ – т. е. възприемането на Северна и Южна Америка като стратегически интерес на САЩ и оттегляне от Европа.

Скандалът около Тръмп, Украйна и американската военна помощ растеПостоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд призна, че е казал на високопоставен украински …Nov 6 2019skafeto.com

Фиона Хил беше изслушана в Конгреса на 14 октомври в рамките на разследването за импийчмънт. Стенограмата от нейните показания беше публикувана за свободен достъп на 8 ноември.

Напомняме, на 31 октомври Камарата на представителите гласува да се даде публичност на свидетелските показания по разследването за импийчмънт.

Опасността от импийчмънт стресна Тръмп. Пуска стенограмата със ЗеленскиАмериканският президент Доналд Тръмп пусна съобщение в социалната мрежа „Twitter“, че тази седмица щ…Nov 12 2019skafeto.com


loading...