ядреното споразумение с Иран
Снимка: Michael Bayazidi @ Pexels

САЩ възнамеряват да се съсредоточат върху предполагаемите доставки на оръжия от Иран за Русия и върху продължаващите протести в страната, а не върху подновяването на преговорите по ядреното споразумение на Иран. Това заяви в интервю за „Блумбърг“специалният пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали, съобщава ТАСС.

„Иран не се интересува от сделка и сме се съсредоточили върху други неща. Точно сега можем да сполучим в усилията си да възпрем предоставянето на оръжия на Русия и да се опитаме да подкрепим фундаменталните стремежи на иранския народ“, посочи той.

Въпреки че САЩ се съмняват в интереса на Техеран да поднови ядрената сделка, Мали уточни, че взаимодействието между двете страни продължава и преговорите не са официално преустановени.

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран.

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядрената сделка в оригиналната ѝ форма.

От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядреното споразумение в оригиналната му форма.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави – Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.


loading...