САЩ посолство в Киев тайван

Три месеца след като САЩ преустановиха операциите в американското посолство в Киев, Украйна, Държавният департамент обяви, че то ще отвори отново, съобщи Fox News.

В изявление, публикувано в сряда, държавният секретар Антъни Блинкън каза, че въпреки че служителите на посолството са напуснали в дните преди Русия да нахлуе в Украйна, това не е оказало влияние върху американската подкрепа за народа на Украйна.

Той каза, че когато посолството временно е било затворено, САЩ „се ангажираха да продължат нашата помощ“ и да работят за евентуално повторно отваряне.

„Сега този ден дойде“, каза Блинкън. „Днес официално възобновяваме операциите в посолството на САЩ в Киев. Украинският народ, с нашата помощ за сигурност, защити родината си пред лицето на безсъвестните нашествия на Русия и в резултат на това звездите и райета прелитат над посолството още веднъж.“

Блинкън каза, че с повторното отваряне на посолството САЩ „са предложили допълнителни мерки за повишаване на безопасността на нашите колеги и „подобрили нашите мерки за сигурност и протоколи“.

Секретарят беше ясен, че това не е признание за някаква победа.

„Войната бушува. Руските сили нанасят смърт и разрушения на украинска земя всеки ден“, каза той, като се позова на милиони украинци, които са загубили домовете си и членове на семействата си.

„Със силна цел ние потвърждаваме нашия ангажимент към народа и правителството на Украйна и с нетърпение очакваме да изпълним нашата мисия от посолството на САЩ в Киев“, каза той.


loading...