Байдън бин Салман ядрена война САЩ присъствие в Европа

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ ще засилят военното си присъствие в Европа в дългосрочен план, за да укрепят регионалната сигурност след руската инвазия в Украйна, съобщава „Асошиейтед прес“.

На среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Мадрид за откриването на годишната среща на върха на лидерите на Алианса, Байдън подчерта: „НАТО е силна и обединена и със стъпките, които предприемаме по време на тази среща, ще увеличим допълнително нашата колективна сила“.

Той посочи, че САЩ създават постоянен щаб в Полша, ще изпратят две допълнителни бойни ескадрили F-35 в Обединеното кралство, както и ще предоставят повече „въздушна отбрана и други способности“ на Германия и Италия.

Днес обявявам, че Съединените щати ще подобрят присъствието на своите сили в Европа и ще отговорят на променящата се среда на сигурност, както и ще засилят нашата колективна безопасност, заяви Байдън.

Той добави и че САЩ ще засилят и ротационното си разполагане на войски в Балтийския регион.

Вчера американският президент съобщи и че страната му ще изпрати два допълнителни разрушителя във военноморската си база в Рота, Испания.

В момента САЩ разполагат с повече от 100 000 свои военнослужещи в Европа, което е с около 20 000 повече от преди началото на инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна преди четири месеца.

Байдън прогнозира, че на срещата на върха тази седмица ще бъдат взети исторически решения, тъй като лидерите от Алианса са готови да одобрят нова стратегическа рамка, да обявят редица стъпки за увеличаване на разходите и способностите си за отбрана и да отворят пътя за членство в НАТО на Финландия и Швеция.

„Путин търсеше „финландизация“ на Европа. Ще получите „натоизация“ на Европа. А точно това той не искаше, но това е, което трябва да се направи, за да се гарантира сигурността на Европа“, изтъкна Байдън.

Турция – последната страна членка на НАТО, която се противопоставяше на присъединяването на скандинавските страни към Алианса, в крайна сметка отстъпи от позицията си в навечерието на срещата на върха снощи.


loading...