Джо Байдън сзо увеличение на данъците
Снимка: Gage Skidmore

Президентът на САЩ Джо Байдън е обсъдил с шефа на ЦРУ Уилям Бърнс, директора на националното разузнаване Аврил Хейнс и министъра на отбраната Лойд Остин медийните публикации за обмена на американска разузнавателна информация с Украйна. Байдън е нарекъл публикациите „контрапродуктивни“.

Според един от източниците на NBC, в телефонен разговор с Бърнс, Хейнс и Остин Байдън е казал, че подобни разкрития „отклоняват вниманието от нашата цел“. Друг служител заяви, че президентът на САЩ е поискал изтичането на информация да бъде прекратено.

Специалните служби отказват коментар.

В четвъртък NBC, CNN и New York Times съобщиха, че американското разузнаване може да е помогнало на Украйна да потопи руския флагмана на руските военноморски сили „Москва“. Ден по-рано New York Times написа, че САЩ са предоставили на Украйна разузнавателна информация, която е помогнала на украинските военни да нанесат удари, довели до смъртта на руски генерали на украинска територия.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби отхвърли публикациите, заявайки, че САЩ не са предоставяли на Украйна „конкретна информация за насочване“ на крайцера „Москва“. Според изявлението на Кърби решението за обстрелване на флагманския кораб на руския Черноморски флот е взето от самите украински военни, без САЩ да знаят предварително за това решение.

Някои членове на администрацията на президента на САЩ изразиха загриженост, че подобни публични разкрития могат да доведат до ескалация на конфликта, като провокират руския президент Владимир Путин, а и да намалят ефективността на обмена на разузнавателни данни между САЩ и Украйна.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше попитан дали може да има някакъв отговор на ситуацията. „Нашите военни са наясно, че САЩ, Великобритания, НАТО като цяло постоянно предават разузнавателни данни, както и други параметри на украинските въоръжени сили“, отговори Песков. Говорителят на Кремъл посочва отново, че това, съчетано и с потоците от оръжие, са все действия, които не допринасят за бързото приключване на операцията.

Още по темата:
NYT: Разузнаването на САЩ помага на Украйна да избива руски генералиСАЩ са предоставили разузнавателна информация, която е помогнала на украйнските сили да убият много …May 5 2022skafeto.com


loading...