САЩ Турция санкции

САЩ въведоха санкции срещу Министерството на отбраната и енергетиката на Турция, както и ръководителите на тези ведомства, съобщават световните издания, позовавайки се на американската администрация.

„Трима висши турски служители от Министерството на енергетиката и отбраната бяха включени в списъка на санкциите … едновременно с подписването на указа“, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

В списъка със санкции попадат министърът на отбраната, бившият командир на Генералния щаб на Турция Хулуси Акар, ръководителят на Министерството на енергетиката Фатих Донмез и заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Сулейман Сойлу.

Санкциите са въведени поради ситуацията в Сирия, където Турция провежда военна операция. Според държавния секретар на САЩ Майк Помпео, целта на въведените ограничителни мерки е да принудят Анкара да премине към незабавно прекратяване на огъня.

„Изпълнителният указ дава пълномощия на Министерството на финансите и Държавния департамент да разглежда и налага санкции срещу лица или организации, свързани с правителството на Турция и участващи в действия, които представляват опасност за цивилните или водят до по-нататъшно подкопаване на мира, сигурността и стабилността в Североизточна Сирия“ , се посочва в изявлението на Помпео.

Преди това, президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в Twitter официално изявление относно ограничителните мерки срещу Турция във връзка с военната операция в Сирия.

Според документа, американският лидер скоро ще подпише указ за налагане на широки санкции срещу Анкара. Санкциите ще засегнат турските служители. САЩ също така възнамеряват да увеличат митата върху турската стомана до 50 процента.

В изявлението се казва, че Вашингтон ще спре преговорите за търговско споразумение с Турция. В бъдеще ограничителните мерки могат да засегнат финансовия сектор и издаването на визи.Тръмп се закани: Напълно ще залича икономиката на Турция, ако Анкара направи нещо в СирияДържавният глава на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че ще „заличи“ икономиката на Турция, ако Анкара на…Oct 8 2019skafeto.com

loading...