Джо Байдън сзо увеличение на данъците
Снимка: Gage Skidmore

Новият президент на САЩ Джо Байдън планира най-голямото увеличение на данъците от 30 години, което ще бъде включено в следващия пакет с помощи за икономиката. Той ще последва наскоро одобрените 1,9 трилиона долара, съобщава Блумбърг.

Очаква се в следващата програма за възстановяване харчовете да са още повече, което налага правителството да прибегне до увеличени източници на финансиране. Затова се обмисля повишение на корпоративните данъци и облагането на американците с най-високи доходи.

Според плана корпоративният данък ще се вдигне от 21 на 28%, увеличеният данък върху доходите ще засегне печелещите над 400 000 долара, ще се вдигне имотното облагане и данъкът върху капиталовата печалба за индивиди с приходи над $ 1 млн. годишно. От Белия дом засега не коментират темата.

Тя отразява основни обещания, направени от демократа по време на предизборната му кампания. Така Байдън ще коригира орязването на данъците, което Тръмп направи през 2017 г. То засегна основно корпорациите и богаташите, но не и средната класа.

Увеличението включва приемане на законодателство, което трябва да влезе в сила през 2022 г. То би трябвало да донесе приходи между 2 и 4 трлн. долара до края на десетилетието. Според Блумбърг планираните промени са възможност да бъдат финансирани проекти в инфраструктурата и климатичните промени, да бъде увеличено подпомагането за по-бедните американци и да се постигне по-голяма справедливост в самата данъчна система.

През 2020-а фискална година дефицитът в САЩ достигна рекордните 3,1 трилиона долара, а държавният дълг – 28 трилиона, припомня Блумбърг.


loading...