Украинските сили контранастъпателни операции Готова ли е Украйна за контраофанзива контранастъпление? контраофанзивата

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля да засили офанзивните способности на Украйна, за да й помогне да нанесе удар по руските войски в окупирания Крим. Това съобщи в. „Ню Йорк таймс“ (NYT).

Както отбелязва изданието, Вашингтон от години отказва да признае анексирането на Крим от Русия. Въпреки това, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, тя продължава да поддържа твърда линия, като не доставя оръжия с далечен обсег, които биха могли да ударят руските бази на полуострова. Според NYT тази линия вече започва да се смекчава. След месеци на разговори с украински официални лица администрацията на Байдън е на мнение, че Киев се нуждае от средства за нанасяне на удари по руски бази. Дори и ако подобен ход би увеличил риска от ескалация.

По-специално, според източниците президентът на САЩ е убеден, че ударите срещу руснаците в Крим ще укрепят позициите на украинската страна във всички бъдещи преговори. През последните месеци се разсеяха опасенията, че Кремъл може да отвърне с тактически ядрени оръжия.

Вестникът пише, че в момента администрацията на Байдън обмисля една от най-смелите си стъпки – да помогне на Украйна да освободи полуострова, което руският президент Владимир Путин смята за елемент от „възстановяването на предишната слава“.

Обсъжданията с украинската страна включват възможността за използване на различни американски оръжия – от ракетни системи HIMARS до бойни машини Bradley. Не е изключено украинските въоръжени сили да се опитат да поемат контрола над „сухопътния коридор“, който функционира като маршрут за снабдяване на окупационните сили през Мелитопол и Мариупол.

В същото време Байдън все още не е готов да предостави на Украйна ракетни системи с далечен обсег на действие. Въпреки че NYT подчертава, че с решението за предаване на бойните машини „Брадли“ американската страна се е приближила до пряка помощ в настъплението към Крим.

Според бившия главнокомандващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа Бен Ходжис „Брадли“ може да помогне за затварянето на „сухопътния коридор“ през следващите месеци.

Сет Джей Джоунс, старши вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни изследвания, смята, че Украйна може да използва бойните машини за придвижване на войски по основни пътища като М14, който свързва Херсон, Мелитопол и Мариупол.

„Украинската пехота, настъпваща през тези райони, ще бъде подложена на значителен обстрел от руски позиции, но „Брадли“ ще осигури полезна огнева мощ и защита на войските“, добави той.

Според правителствени и независими анализатори, заедно с британските танкове, както и с бронираните машини, които Франция и Германия се съгласиха да предадат, „Брадли“ ще бъде авангардът на бронираните сили, които Украйна може да използва в контранастъпление тази зима или пролет.

А Министерството на отбраната на Обединеното кралство е убедено, че ако Украйна се съсредоточи върху отвоюването на южната част на Запорожка област, предварителните удари могат да включват поразяване на цели в Крим.

С подобни удари официален Киев може да демонстрира, че Русия не контролира територията. Администрацията на Байдън вече е все по-уверена, че ударите срещу руския тил ще подкопаят сериозно способността на Москва да се придвижва напред.

„Без Крим всичко ще се разпадне“, казва Евелин Фаркас, бивш висш служител на Пентагона по въпросите на Украйна.


loading...