Украйна Пейтриът

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на президента на САЩ Джоузеф Байдън за пакета помощ за сигурността в размер на над 2 милиарда долара, който Вашингтон обяви в петък. Това написа Зеленски в Twitter, цитиран от „Укринформ“.

„Оценяваме силната лидерска подкрепа на Украйна в нашата борба срещу руската агресия от американския народ“, се казва в съобщението.

Президентът отбеляза, че на фона на безпрецедентния терор и екоцид в резултат на експлозията на язовира на ВЕЦ Каховка, тази порция помощ е по-важна от всякога.

Последният пакет на обща стойност 2,1 милиарда долара включва критични способности за противовъздушна отбрана и боеприпаси и се предоставя в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна

На 31 май САЩ обявиха 39-ия си пакет за сигурност за Киев на стойност 300 млн. долара, „за да отговорят на критичните нужди на Украйна в областта на сигурността и отбраната“.

Пакетът за подпомагане на сигурността включва допълнителни боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, HIMARS и безпилотни летателни системи, както и ракети за противовъздушна отбрана AIM-7 и 30 милиона боеприпаса за стрелково оръжие.


loading...