САЩ Украйна руски генерали
Снимка: The U.S. Army

САЩ са предоставили разузнавателна информация, която е помогнала на украйнските сили да убият много руски генерали, загинали във войната в Украйна, съобщи вестник „Ню Йорк таймс“ (NYT).

Вестникът се позова на високопоставени американски служители.

Помощта от американското разузнаване е част от усилията на администрацията на президента Джо Байдън за предоставяне на разузнавателна информация за бойното поле на Украйна в реално време, пише „Ню Йорк таймс“.

Вашингтон е предоставил на Украйна подробна информация за очакваните движения на руските войски, както и за местоположението и други подробности за мобилните военни щабове на Русия, а Украйна е комбинирала тази помощ със собствената си разузнавателна информация, за да проведе артилерийски удари и други атаки, при които са загинали руски офицери.

Разузнавателната информация включва също така очакваните движения на руските войски, получени от последните американски анализи за тайния боен план на Москва за боевете в района на Донбас в Източна Украйна.

Украински официални лица заявиха, че са убили около 12 руски генерали на бойното поле, изброява „Ню Йорк таймс“. Все пак Киев отказа да уточни колко руски генерали са били убити в резултат на американската помощ.


loading...