НАТО

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Сенатът на САЩ гласува за ратифициране на присъединяването на Финландия и Швеция към Северноатлантическия съюз – НАТО, съобщи АП. Така 95 от 100 сенатори подкрепиха членството на тези страни в НАТО, а един гласува против. За одобрението на Сената бяха необходими минимум 67 гласа. Гласуването беше излъчено на уебсайта на Сената.

„Сенатът ще говори с един глас на двупартийна основа и ще укрепи западния съюз в лицето на нарастващия авторитаризъм“, заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър преди гласуването.

Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати протоколите за приемането на Финландия и Швеция в НАТО за одобрение от Сената на САЩ през юли. Според американското законодателство процедурата по ратификация се извършва от президента на страната, а Сенатът дава своето одобрение. По-късно Камарата на представителите на САЩ одобрява резолюция в подкрепа на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Финландия и Швеция ще станат официално членове на НАТО, след като всички държави членки ратифицират протоколите за присъединяване.

Протоколите за присъединяване трябва да бъдат ратифицирани от всички държави членки“, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Документите за присъединяване на Финландия и Швеция вече са ратифицирани от парламентите на 23 от 30-те държави членки на Алианса.

Финландия и Швеция подадоха молба за присъединяване към НАТО на 18 май.

Турция блокира обсъжданията по заявленията, но по-късно оттегли възражението си. На 29 юни ръководството на алианса реши да покани страните да се присъединят към него.