свален боинг
Съветският тактически зенитно-ракетен комплекс Tor-M1

Украинският боинг, който се разби край Техеран на 8 януари, е бил свален с две ракети земя-въздух с малък радиус на действие.

Това се казва в официално съобщение на Организацията за гражданска авиация на Иран, съобщи Bloomberg.

Според доклада на експертите, ракетите са били Tor-M1.

Самолетът е излетял от Техеран в 6:12 ч. сутринта местно време. Връзката между екипажа и диспечерите е прекъснала когато самолетът е бил на височина 8 100 фута, се казва още в отчета. Той е изчезнал от екраните за вторично наблюдение в 6:15 ч., а от главните системи за наблюдение – в 6:18 ч.

Първоначално Иран отричаше, че самолетът е свален и твърдеше, че става дума за техническа повреда. Впоследствие обаче снимки и видеоматериали показаха недвусмислено, че става дума за попадение на ракета и Техеран призна.

Иранските експерти отбелязват, че „черните кутии“ са едни от най-модерните в света за своя клас и Иран не разполага с технология за тяхното дешифриране. Същевременно френските и американските агенции по разследване на авиационни произшествия отказаха да предоставят на Иран оборудване за това.

При катастрофата загинаха всички 176 души на борда. Сред тях са 11 украинци – двама пътници и 8-членният екипаж, както и 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 10 шведи, четирима афганистанци и трима германци.

Още:
Иран: Човешка грешка е свалила украинския самолет „Боинг“Иранските военни признаха, че са отговорни за катастрофата на украинския самолет Boeing 737, но подч…Jan 11 2020skafeto.com

Лавров: 6 F-35 на САЩ са били до Иран преди свалянето на самолетаМинистърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров обяви, че във въздуха близо до гран…Jan 17 2020skafeto.com

loading...