https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Ситуацията в Украйна ще бъде една от централните теми на Световния икономически форум, който ще се проведе от 22 до 26 май тази година в швейцарския град Давос. На събитието ще присъстват около 2 хиляди души, включително около 50 световни лидери. За първи път от много години той ще се проведе тази година без руско участие, посочват швейцарските медии.

Германският канцлер Олаф Шолц, пратеникът на САЩ за климата Джон Кери, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са сред водещите на събитието.

Списъкът с поканените във форума не изглежда толкова впечатляващ, колкото в предишни години. Така че нито американският президент Джо Байдън, нито вицепрезидентът Камала Харис ще да дойдат лично в Давос тази година.

Китай също няма да бъде широко представен.

Припомняме, че войната на Русия в Украйна и притесненията за изменението на климата се очаква да бъдат в дневния ред на мнозина на събитието, което започва в понеделник, докато загрижеността за пандемията спада.

Украинският президент Володимир Зеленски планира да влезе на практика. Най-голямата делегация от висши украински правителствени служители, напуснала страната след началото на войната, ще присъства лично в Давос, съобщиха организаторите.

Нарастващата инфлация, нарастващите признаци на изменението на климата и недостигът на храна и петрол, предизвикани от войната в Украйна, все повече превземат международното внимание, докато засега кризата с COVID-19 отслабва по целия свят. Организаторите в Давос представиха суперлативи, за да отразят многото предизвикателства.

„Под темата „Историята в повратната точка“ годишната среща на Световния икономически форум в Давос тази година ще бъде най-навременната и последователна годишна среща от създаването на форума преди повече от 50 години“, каза основателят на форума Клаус Шваб.


loading...