свинския грип в китай

Министерството на земеделието на Китай съобщи, че така нареченият „G4“ щам на свинския грип не е нов и не заразява или разболява хора и животни толкова лесно. Ведомството отхвърли публикуваното по-рано тази седмица проучване, информира „Ройтерс“, цитирана от news.bg.

Тази седмица китайски учени публикуваха проучване в американския журнал PNAS, в което предупреждават за нов щам свински грип, който има потенциал да предизвика пандемия.

Но Министерството на земеделието на Китай подчерта, че изследването е тълкувано от медиите „пресилено и по нефактологичен начин“.

Анализ на ведомството заключава, че включените в публикуваното изследване проби са твърде малко, за да бъдат представителна извадка, а също така в научната статия липсват адекватни доказателства, които да показват, че щамът G4 се е превърнал в доминиращ сред свинете.

Министерството е достигнало до заключенията след организиране на семинар за отражението на щама G4 върху индустрията и общественото здраве. На семинара са участвали китайски ветеринари и здравни експерти, както и водещите автори на публикуваното изследване.

Участниците са се съгласили, че щамът G4 не е нов, допълва министерството. Още повече вирусът е наблюдаван от Световната здравна организация и съответните китайски агенции от 2011 г.

Вижте още:
СЗО: COVID-19 е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип през 2009Новият коронавирус е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип, който предизвика пандемия през 2009 г.…Apr 14 2020skafeto.com

Откриха нов свински грип в Китай с пандемичен потенциалУчени в Китай предупреждават, че са открили нов вирус, който е подобен на свинския грип от 2009 г. В…Jun 30 2020skafeto.com

loading...