Демонстрация на свръхпроводимост в лаборатория на университета в Рочестър (снимка: Adam Fenster/University of Rochester)

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Не е тайна, че постигането на свръхпроводимост при стайна температура може да промени света. Затова и усилията на много научни екипи са насочени към откриване на вещество с подобно свойство. Една нова разработка в тази област привлече вниманието на научната общност.

Физици от университета Рочестър в Ню Йорк обявиха, че са постигнали свръхпроводимост при стайна температура. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Nature, където предишна разработка на същата група беше оттеглена с обвинение в едва ли не манипулиране на резултатите.

Търсенето на вещество със свойствата на свръхпроводимост при нормални условия е подобно на ходене на сляпо. Неслучайно всяка нова разработка, ако бъде потвърдена от независими експерти, се счита за откритие. Учените от Рочестър са нарекли новото съединение „червена материя” по аналогия с вселената от Стар Трек, тъй като под въздействието на натиск то постепенно променя цвета си от синьо на розово и след това на червено.

В „розово” състояние веществото проявява свръхпроводящи свойства само при температура около 21° C. Вярно е, че в същото време върху него се упражнява налягане от около 10 хиляди атмосфери. Но това не е проблем. Познавайки химическия състав на обещаващото вещество, може да се намери начин за намаляване на налягането до приемливо ниво или дори до налягането на околната среда.

По-нататъшното повишаване на налягането оцветява веществото в червено и го привежда в състояние на обикновена метална проводимост.

Удивителното съединение се получава в камера с 99% водород и 1% азот. В тази среда, загрята до 200°C за няколко дни, се поставя Лутеций (Lu). След известно време се появява синьо съединение, чиито свойства се променят рязко към свръхпроводимост, когато се притиска върху диамантена наковалня под налягане от около 10 хиляди атмосфери.

Изследователите твърдят, че са измерили внимателно електромагнитните и електрическите свойства на новия материал в камера под налягане и са уверени в неговата свръхпроводимост.

Групата също така заяви, че по-рано оттеглената статия е била редактирана и се очаква актуализирана публикация. Учените са отворени за дискусии и са уверени в повторяемостта на своя експеримент.

Това дава надежди, че в обозримо бъдеще свръхпроводимостта при нормални условия може да излезе от сферата на фантазиите. И да се появят електропроводи без загуби на ток, превозни средства с магнитна възглавница, термоядрени реактори, квантови компютри, преносими скенери за ЯМР и много други иновации…