Северен поток Полша ООН гласува резолюцията за

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германски следователи проучват доказателства, които сочат, че саботажен екип е използвал Полша като оперативна база, за да повреди газоопроводите „Северен поток“ в Балтийско море през септември. Това съобщи Wall Street Journal.

Германски следователи са реконструирали напълно двуседмичното пътуване на „Андромеда“, яхтата за която се подозира, че е участвала в саботажа на тръбопроводите, които доставят руски газ за Европа, пише вестникът.

Установено е, че яхтата се е отклонила от целта си да се впусне в полски води. Германските служби цитират данни от радио и навигационното оборудване на Андромеда, сателитните и мобилните телефони, акаунтите в Gmail и ДНК проби, оставени на борда, които Германия се е опитала да съпостави с поне един украински войник.

The Washington Post съобщи по-рано тази седмица, че САЩ са научили за украински план за атака на тръбопроводите три месеца преди те да бъдат взривени от подводните експлозии. Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания. И двете страни заявиха, че експлозиите са били умишлени, но все още не са установили кой е отговорен.

Разследващите заключиха, че експлозивът, използван в операцията, е HMX, известен също като октоген, безцветно вещество, подходящо за разрушаване на подводна инфраструктура, посочива Wall Street Journal.

Германските медии през март идентифицираха възможното участие на яхта от базирана в Полша компания, собственост на украински граждани, в нападението.