африка спасява европа Северен поток 2 украйна нови санкции срещу Северен поток 2 САЩ
Снимка: © Nord Stream 2 / Axel Schmidt

В близките дни САЩ и Германия ще обявят за постигната сделка по спора във връзка с руския газопровод „Северен поток 2“, предаде агенция Reuters с позоваване на източници, запознати с темата.

Президентът на САЩ Джо Байдън и канцлерът на Германия Ангела Меркел не успяха да преодолеят разногласията си по казуса с тръбопровода по време на срещата им през миналата седмица. Двамата обаче показаха единство в позицията си, че на Москва не бива да се позволява да използва енергията като оръжие срещу нейните съседи.

САЩ изразиха загриженост, че построяването на тръбопровода ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ и може да лиши Украйна от приходите от транзитни такси.

По думите на един от източниците, резултатът от преговорите изглежда добър.

Очаква се решението да бъде взето в близките дни.

Втори източник съобщи, че двете страни са близо до споразумение, което ще предотврати възобновяване на американските санкции срещу компанията Nord Stream 2 AG.

САЩ от години се противопоставят на изграждането на газопровода в Балтийско море, който трябва да доставя газ от Русия до Германия, заобикаляйки Украйна. Американската позиция обаче се сблъска с неотстъпчивостта на Германия, която прави всичко възможно, за да бъде завършен тръбопроводът.

Същевременно Германия уверява, че работи активно, за да гарантира, че транзитът на газ от Русия през Украйна до страните от ЕС се запазва не само за следващите две до три години, но и в дългосрочен план.

Вижте още:
„Северен поток 2“ щял да бъде завършен до края на августСпорният газопровод „Северен поток 2“ от Русия до Германия ще бъде завършен това лято. Това обяви ръ…Jul 12 2021skafeto.com

Германия и САЩ отново дискутират „Северен поток 2“Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъдят руския газопровод „Севе…Jul 10 2021skafeto.com

Напрежение между Германия и Полша заради „Северен поток 2“Властите в Полша наложиха санкции срещу два кораба на Германия, участващи в изграждането на газопров…Mar 28 2021skafeto.com


loading...