Седрик Вияни

Облечен в запазената си марка, костюм от три части с джобен часовник и брошка с паяк, Седрик Вияни води кампания за кметските избори в Париж, разказва Ройтерс.

„Не се променяйте“, казва минувач, докато Вияни разговаря с продавачи и собственици на сергии на Марше Монж, открит пазар в Латинския квартал в Париж. „Можете да разчитате на това“, отговаря Вияни.

Според социологическите проучвания Седрик Вияни, на 46 години, математик, станал политик преди три години, е далеч от спечелването на изборите през март. Той обаче може да попречи на усилията на президента Еманюел Макрон да претендира за кметския пост, една от най-големите награди във френската политика, като разцепи вота и така осигури кметската служба на друг.

В неделя Макрон повика Вияни в канцеларията си в Елисейския дворец, за да поговорят за кандидатурата му. През репортери Вияни каза, че няма да се оттегли. По-късно беше изключен от партията.

Той беше верен на Макрон и през 2017 г. стана член на парламента от партията на президента. Разбунтува се, когато партията го игнорира и определи Бенжамен Гриво, дългогодишен сътрудник на Макрон, за кандидат за кмет.

Ако вотът се разцепи, според социологическите проучвания основните претенденти ще са идеологическите опоненти на президента – Ан Идалго, настоящият кмет социалист, и Рашида Дати, министър в предишно дясноцентристко правителство.

В събота Вияни каза, че зависи от избирателите да решат кой ще стане кмет.

За деня на кампанията си Вияни тръгва от своя дом на левия бряг на река Сена с колело под наем. След това тръгва към метрото, за да стигне до пазара.

Здрависва се с продавачи и собственици на сергии. Избиратели го питат за тротинетките под наем, пръснати по тротоарите, отрязаните дървета и транспортната стачка, която вреди на малкия бизнес.

Вияни, който е носител на „Медала на Филдс“, често наричан нобеловата награда за математика, казва, че ако бъде избран, ще инвестира 5 милиарда евро за зелена програма и ще премести крайната спирка на влаковете на дълги разстояния извън центъра на Париж.

„Харесвам неговата интелигентност повече от всичко друго, неговата оригиналност, и мисля, че е искрен“, отбелязва продавачка.

Вияни не е казвал дали има някаква символика зад брошката му.

Не за пръв път брошка с паяк влиза в политиката. Бренда Хейл носеше такава, когато, като председател на британския Върховен съд в разгара на дебата за Брекзит, се произнесе, че премиерът Борис Джонсън е действал незаконно като е спрял работата на парламента.

„Да носи паяк, обявявайки новини, които приклещиха премиера, изглеждаше целенасочено“, коментира в. „Гардиън“.

Още от Свят

loading...