санкции срещу Русия

Комисията по външните работи в американския Сенат прие пакет от законопроекти, налагащи по-строги санкции срещу Русия, предаде радио „Свободна Европа„.

Става дума за санкции срещу пазара на държавни облигации строителството на тръбопроводи и вероятното квалифициране на Русия като държава-спонсор на тероризма заради подкрепата на Москва за въоръжените сепаратисти в Източна Украйна.

Предстои законовите текстове да бъдат разгледани от пълния състав на Сената, където в тях може да бъдат направени промени. Не се очаква това да стане преди Нова година.

Законопроектът, с който се налагат санкции срещу строителството на руски тръбопроводи – включително проекта „Турски поток“, засяга лицата, които финансират изграждането на такива тръбопроводи за износ на енергийни ресурси. Ограниченията ще обхванат тези, които инвестират в подобни проекти или продават материали и технологии на руското правителство, с което подпомагат строителството.

Друг ключов документ е законопроектът, задължаващ държавния секретар да вземе решение дали Русия да бъде обявена за спонсор на тероризма. 3асега в списъка на тези страни са включени Иран, Северна Корея, Сирия и Судан. Санкции предполагат ембарго върху продажбата на оръжия и ограничават работата на банките с партньори от други страни.

Комисията одобри и законопроект, въвеждащ санкции срещу руски физически и юридически лица за подкрепа на сирийското правителство. Според текста, в черния списък ще влизат руските граждани, които „умишлено извършват експорт, предават или по друг начин оказват на Сирия значителна материална и технологична помощ, която съществено повишава способността на сирийското правителство да придобива въоръжения или да получава свързана с тях информация“. Същото важи и за руските компании.

Вижте още:
Борисов показа първите 11 изградени километра от „Балкански поток“ (ВИДЕО)Проектът „Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбска…Oct 20 2019skafeto.com

България в готовност за газ по „Турски поток“България има готовност за транзитни доставки на газ по новия газопровод „Турски поток” от 1 януари 2…Dec 10 2019skafeto.com


loading...