сливане Deutsche Bank Commerzbank

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Най-голямата германска банка Deutsche Bank потвърди в неделя, че е в преговори за сливане с втория по големина кредитор в страната – Commerzbank. Ако успеят, те биха могли да станат национален финансов гигант на ниво, за да се конкурират с топ банките на Уолстрийт.

И двете банки са изправени пред предизвикателството на продължаващото икономическо забавяне в Германия. Германското правителство притежава 15,5% от Commerzbank, след като банката вече веднъж бе била спасена по време на финансовата криза.

Сливането ще се нуждае от одобрението на 20-членния надзорен съвет на Deutsche Bank, но като повечето германски компании на борсата, половината от местата се държат от представители на служителите и всички те със сигурност ще го отхвърлят единодушно. Докато председателят на борда Пол Ахлайтнер, за когото отдавна се твърди зад кулисите, че е в полза на сливането, може да използва своя глас, за да преодолее равен вот, такова гласуване ще изисква подкрепата на всички представители на акционерите – а сред шестте топ инвеститори на Deutsche Bank, само частният фонд Cerberus твърдо подкрепя сделката.

Банките предупреждават: Внимавайте при тегленето на кредитиХората трябва да внимават при тегленето на кредити. Трябва да имат едно наум, трябва да си оставят р…Aug 28 2019skafeto.com

Останалите – два клона на управляващото семейство в Катар ал-Тани, китайският конгломерат HNA, BlackRock и фондът на бившия финансовия директор на JPMorgan Дъг Браунщайн – остават скептични.

„Хората са скептични дали някоя от компаниите може да поправи собствените си проблеми“, заявява един от ключовите инвеститори пред Financial Times. „Правейки това едновременно със сливане почти със сигурност ще бъде твърде много“.

Съотношението на обмена на акции прави сделка още по-трудна за усвояване за по-големия партньор. По текущи цени, инвеститорите на Deutsche Bank ще притежават две трети от обединената група, срещу три четвърти на базата на дългосрочни средни стойности.

Германия одобри Huawei да участва в търговете за 5GГермания няма да забрани на китайския телекомуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на …Oct 20 2019skafeto.com

Анализаторската компания Autonomous Research пък очаква, че кандидатът ще трябва да предложи 20-процентна премия за цената на акциите на Commerzbank, което ще направи сделката още по-непривлекателна.

Инвестиционното подразделение на „немската банка“ страда от години от падащ пазарен дял, раздути разходи и изтичане на специалисти. Сливането ще направи малко за справяне с това – Commerzbank радикално се отдръпна от сектора след финансовата криза, така че мащабните ползи ще бъдат минимални за Deutsche Bank.

Основни акционери в Deutsche Bank вече настояват за по-нататъшно намаляване на инвестиционните банкови операции, особено в САЩ, където анализаторите на JPMorgan Chase оценяват, че тя губи 25 цента за всеки долар бизнес. Сделката почти сигурно ще изисква от банките да набират милиарди в нови капитали – неприятна перспектива за инвеститори, след като вече трябваше да съберат около 30 млрд. евро в нов капитал през последните 11 години.


loading...