121 заразени

Световната здравна организация не разполага с данни за намаляване ефективността на съществуващите ваксини срещу коронавирус след появата на щама Омикрон, съообщава Дир.бг.

Такива съмнения се породиха още в първите дни на откриването на новия вариант, за който се обяви, че е в пъти по-заразен от Делта.

Още преди да са изминали необходимите минимум две седмици за наблюдение и проби дали щамът ще се повлияе от известните до този момент ваксини, СЗО предупреди за повишен риск и опасност да се разпространи по целия свят, като призова отново за ваксинация.

С днешна дата обаче новините от световния форум в Женева, организиран от СЗО, са по-скоро към успокоение, че ваксините ще спрат и Омикрон.

СЗО не смята, че е необходимо да бъдат създавани нови ваксини, тъй като фармацевтичните компании трябва да внесат само незначителни изменения в състава на вече разработените препарати.

На този фон председателят на Еврокомисията вече заговори за задължителност на ваксините срещу коронавирус.

Урсула Фон дер Лайен призова членките на Европейския съюз да обмислят и обсъдят въвеждането на задължителната ваксинация срещу COVID-19.

Виж още:Мангъров задраска короната: С Омикрон всичко ще приключиНовият вариант на COVID-19 Омикрон може би ще бъде краят на пандемията. Това предположение направи и…Nov 30 2021skafeto.com

Обрат! Омикрон може да превърне коронавируса в обикновена инфекцияНовата мутация на коронавирус може да донесе надежда вместо паника. COVID-19, причинен от варианта О…Nov 30 2021skafeto.com

Омикрон засяга повече млади хора, преминава по-леко и няма смъртни случаи„Новият вариант засяга повече млади хора, преминава по-леко и няма смъртни случаи. Омикрон е притесн…Nov 30 2021skafeto.com

Кунчев: Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декемвриВариантът Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира в „Тази сутрин“ по bTV математик…Nov 30 2021skafeto.com


loading...