СЗО

Новият щам на коронавируса Омикрон може да предизвика взрив на заболеваемостта със сериозни последици, посочват от СЗО, която публикува спешни препоръки за борба с разпространението на инфекцията, съобщава Дир.бг, цитирайки ТАСС.

СЗО отбелязва, че характерният за Омикрон голям брой на мутациите предизвиква въпроса доколко могат да бъдат ефективни вече създадените ваксини.

„В зависимост от тези характеристики в бъдеще може да има взрив от заболеваемост на COVID-19 със сериозни последствия. Общият глобален риск, свързан с новия щам Омикрон, се оценява като много висок“, се посочва в документа, като „вероятността от потенциално разпространение на Омикрон за в бъдеще на глобално равнище е висока“, предупреждава СЗО.

„Досега все още няма информация за смъртни случаи от Омикрон“, отбелязва здравната агенция на ООН в документа, публикуван днес.

Световната здравна организация призова за ускоряване на темповете на ваксинация срещу ковид на фона на появата на варианта Омикрон.

„Необходимо е, колкото може по-бързо, да се увеличи обхвата на ваксинацията сред населението, особено на тези, които се нуждаят от ваксини на първо място, а така също и онези, които още не са ваксинирани или все още не напълно“, се посочва в документа.

Случаи на заразени с новия вариант на коронавируса може да има и сред хора, преминали пълния курс на имунизация, допуска СЗО. „Очаква се, че случаи на заразени от новия вариант могат да бъдат наблюдавани сред ваксинирани хора, макар и в неголяма степен“, е прогнозата на СЗО.

В сегашната ситуация е важно да се използва „подход, основан на оценка на риска за своевременна корекция на мерките при международните пътувания, а също и да се отчитат предстоящите препоръки на СЗО в тази сфера във връзка с появата на новия щам Омикрон“, посочват от организацията.

Въпросът за това как човечеството да се защити най-ефикасно от новата пандемия, ще обсъждат участниците в откриващата се в понеделник в Женева специална сесия на СЗО, на която ще се обсъжда разработката на споразумение, конвенция или друг подобен документ, който да позволи бързо и ефективно да се реагира на заплахата от страна на опасни патогени.

На форума, който ще протече и онлайн, и на място, и ще продължи до 1 декември, са поканени представители на 194 държави, които членуват в СЗО.

Виж още:Лекар от Южна Африка посочи главния симптом на новия щам ОмикронПървите и основни признаци на инфекция с новия щам на коронавируса „Омикрон“ се изразяват в силна ум…Nov 29 2021skafeto.com

Експерти и медици: Без паника от Омикрон, ваксините ще действат„Вероятността ваксините за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. М…Nov 29 2021skafeto.com

Първи данни как боледуват хората с „Омикрон“Южноафриканците, които са се заразили с варианта „Омикрон“ на новия коронавирус, не боледуват тежко,…Nov 28 2021skafeto.com

Проф. Аргирова: Омикрон е с около 3 пъти по-бързо разпространениеНовият щам на COVID-19 – Омикрон е с около 3 пъти по-бързо разпространение от предишните. Това сочат…Nov 28 2021skafeto.com


loading...