СЗО Омикрон Европа Спутник V ваксини руски коронавирус СЗО болкоуспокояващи преди ваксина Moderna съмнения Трета вълна на COVID-19 САЩ Световната здравна организация Маската за предпазване от COVID-19 Новият щам на коронавирус края на COVID пандемията

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Световната здравна организация (СЗО) ще проведе среща с Руския фонд за преки инвестиции (RFIF) тази седмица, за да обсъди стъпките за оценка на ваксината „Спутник V“ като част от списъка за спешна употреба. Това са съобщили за ТАСС в сряда от централата на СЗО в Женева.

„Срещаме се с RFIF тази седмица, за да обсъдим подаването на документи за ваксините и графика за продължаване на процеса на оценка“, обясниха от организацията.

СЗО припомни, че през октомври RFIF подписа всички необходими правни споразумения, необходими за оценката.

На брифинг в Женева миналия петък помощник-генералният директор на СЗО Марианжела Симао каза, че организацията все още очаква пълно досие.

„Спутник V“ беше регистрирана в Русия на 11 август 2020 г. и стана първата в света официално регистрирана ваксина срещу коронавирус. Към момента медикаментът е регистрирано в 70 държави с общо население от 4 милиарда души.

Припомняме, че в края на октомври, Русия обвини ЕС и СЗО в съзнателни спънки на ваксината ѝ срещу коронавирус „Спутник V“.

Директорът на Центъра „Гамалея“ Александър Гунцбург заяви тогава, че служители от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) съзнателно отказват да забележат успеха на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“.

Освен това той отбеляза, че различията в европейското и руското законодателство също водят до забавяне на одобрението на продукта.

Русия обяви по-рано през октомври, че ще допълни комплекта документи за ЕМА, а вчера настоя СЗО да признава ваксините ѝ.