СЗО

Вирусът SARS-CoV-2 ще продължи да се разпространява интензивно, докато обществата се връщат към социалното смесване и мобилност от предпандемичния период, каза директорът по спешни случаи на Световната здравна организация (СЗО) Майк Райън.

Мария ван Керкхове, технически ръководител на СЗО по COVID-19, каза, че през ваканционния период в края на годината е важно всеки да вземе мерки за защита срещу COVID-19, включително ваксинация и социално дистанциране.

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус изрази загриженост, че ваксините срещу COVID-19 вдъхват „фалшиво чувство за сигурност“, съобщава Монитор, цитирайки ТАСС.

„Загрижени сме за фалшиво чувство за сигурност в много страни и общности“, каза той на брифинг в Женева.

Може да има усещането, че с ваксините „приключва пандемията COVID-19 и ваксинираните не трябва да вземат никакви предпазни мерки“.

„Ваксините спасяват животи, но не предотвратяват напълно предаването на вируса“, каза Гебрейесус.

Преди появата на вариант делта на коронавирус, се съобщава, че ваксините са намалили предаването с около 60%, а след неговото появяване процентът е спаднал до около 40%.

Въпреки че Европа отново е епицентърът на пандемията COVID-19, никоя страна не е извън опасност, каза той.

В тази връзка ръководителят на СЗО призова всички държави да продължат да предприемат всеобхватни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус.

Такива мерки включват носене на маски и физическо дистанциране. Освен това обществеността се съветва да избягва местата с много хора, а срещите трябва да се провеждат на открито или в добре проветриви помещения.

В допълнение към достъпа до ваксинации, хората във всички страни трябва да имат достъп до бързи тестове за коронавирус, както и „нови възможности за лечение“.

Според Гебрейесус настоящият хаос с пандемията предполага, че „светът се нуждае от силно глобално споразумение, за да установи правилата за подготовка и реагиране на пандемии“.

На тази тема ще бъде посветена специалната сесия на Световната здравна асамблея, която ще се проведе в Женева от 29 ноември до 1 декември, припомни шефът на СЗО, като изрази увереност, че този форум ще послужи като „стартова площадка“ за стартиране разработването на международен документ.

Виж още:Големият въпрос: Ще трябва ли да се ваксинираме на всеки 6 месеца срещу коронавирусБустерните имунизации са необходими, тъй като с течение на времето броят на антителата в кръвта спад…Nov 21 2021skafeto.com

Проф. Генчо Начев: Задължителна ваксинация и затвор за антиваксъритеМисля, че няма място за оптимизъм, защото сме постигнали едно плато, но в никакъв случай не трябва д…Nov 21 2021skafeto.com


loading...