сигурност Турция

Силите за сигурност в Турция арестуваха 210 души по подозрение, че са свързани с гюленистката организация ФЕТО. Сред арестуваните са офицери, полицаи и цивилни, съобщи „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Главната прокуратура на провинция Измир издаде заповеди за арест на общо 238 заподозрени. Властите започнаха операции в 60 провинции, както и в Севернокипърската турска република. Те са насочени срещу тайна мрежа от членове на ФЕТО сред турската армия. Заподозрените са идентифицирани вследствие на контактите си с така наречените „имами” или ръководители на проникващите в групата в армията.

Сред издирваните лица има 218 военнослужещи, по-голямата част от които са служители на Командването на сухопътните войски.

Арестите идват само часове след като бившият министър-председател на страната, а сега лидер на опозиционната Партия на бъдещето Ахмет Давутоглу обяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е под „опеката“ на военни пучисти и скоро ще бъде „елиминиран“ от фракцията, която го контролира. Някогашният близък сътрудник на Ердоган каза, че турският лидер също е силно повлиян от младшия му коалиционен партньор и лидер на крайнодясната Партия на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели, предава EA Daily, цитиран от Агенция Фокус.

„В момента Ердоган е под ръководството на останки от периода от 28 февруари“, каза Давутоглу пред турската телевизия Karar, визирайки кадифения преврат от 1997 г., който се смята, че е мотивиран от страха на светските военни в Турция от тогавашната власт на ислямистката Партия на благоденствието (Refah Partisi) на Неджеметтин Ербакан.

„Предупреждавам. Г-н Ердоган скоро ще бъде елиминиран. Г-н Ердоган е на кръстопът, ще му бъде много трудно да спечели избори с Народния алианс (коалицията на управляващата Партия на справедливостта и развитието, водена от Ердоган и ПНД на Девлет Бахчели)“, каза Ахмет Давутоглу.

Лидерът на Партията на бъдещето разкритикува и Реджеп Тайип Ердоган, че „не е пожелал бързо възстановяване“ на представител на опозиционната политическа група, който беше ранен при нападение по-рано този месец. Заместник-председателят на Партията на бъдещето Селчук Оздаг беше нападнат от въоръжена група пред дома му в Анкара. Двама души бяха задържани във връзка с нападението, за което се твърди, че е извършено от група, свързана с турските националисти.

Според Давутоглу Ердоган не приема атаката сериозно, тъй като не е пожелал „законодателят да се възстанови бързо и не се е зарекъл да открие престъпниците“.

Ахмет Давутоглу напусна управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) миналата година и обяви на 13 декември 2019 г. създаването на Партията на бъдещето. Давутоглу придружи представянето на своя политически проект с поредната порция остра критика към държавния глава и ПСР. Според него развитието на Турция е ограничено от концентрацията на власт в едни ръце, икономическата криза и атмосферата на страх. Бившият премиер призова своите сътрудници да „променят генерално политическата система“ на Турция.

Ахмет Давутоглу стана премиер на Турция през 2014 г. – след петгодишен мандат като външен министър. Но през 2016 г. той неочаквано се скара с Ердоган, което доведе до неговата скорошна оставка. Дистанцирането на Давутоглу, бившия вицепремиер Али Бабаджан и редица други видни функционери на ПСР, включително бившия турски президент Абдула Гюл, от Ердоган стана след опита за преврат през юли 2016 г. Освен това и тримата политици не одобриха преминаването на Турция от парламентарна към президентска система на управление, инициирана от настоящия държавен глава.

Виж още:В Турция: Ердоган ще бъде свален с военен превратТурският президент Реджеп Тайип Ердоган е подвластен на военни пучисти и скоро ще бъде „елиминиран“ …Jan 18 2021skafeto.com

loading...