сирия нападение
Снимка: Maj. Ofer

Сирийската противовъздушна отбрана е прихванала израелски ракети над западната провинция Хама, съобщи сирийската държавна телевизия рано в петък, позовавайки се на военно изявление, цитирано от Ал Джазира.

„Залпът от ракети“ е бил насочен от северната част на ливанския град Триполи в 12:40 ч. Сутринта (22:40 GMT) в петък, се казва в изявлението, описвайки нападението като „израелска агресия“. Ракетите са били насочени към град Масяф в провинцията Хама, съобщиха военните.

„Нашата противовъздушна отбрана е прихванала ракетите и е свалила повечето от тях“, добавя той.

Официалната агенция SANA съобщи за експлозии в Масяф.

Няма незабавен коментар от Израел.

Малко преди набезите израелски военни самолети бяха чути да прелитат над съседен Ливан, като някои жители на Бейрут съобщават, че са видели ракети в небето над града.

Израел редовно нарушава въздушното пространство на Ливан и е предприел стотици нападения в Сирия от началото на гражданската война през 2011 г. Атаките са засегнали правителствени войски, съюзнически ирански сили и бойци от ливанската група Хизбула.

Израел рядко потвърждава подробности за операциите си в Сирия, но казва, че присъствието на Иран в подкрепа на президента Башар Асад е заплаха и че ще продължи атаките си.

Базираната в Обединеното кралство Сирийска обсерватория за правата на човека също съобщава за набези срещу Masyaf, заявявайки, че Израел е „вероятно отговорен“.

Военният наблюдател заяви, че нападението е насочено към „позиции на режимните сили и подкрепяните от Иран милиции“, без да предоставя допълнителни подробности.


loading...