Полша HIMARS Сирия
Снимка: M142 HIMARS от Lockheed Martin

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Съединените щати са въоръжили силите си, разположени в близост до петролни находища в Източна Сирия, с ракетна система HIMARS. Това разкри Анадолската агенция. Тя се позова на местни източници. Ракетната система HIMARS е била изпратена на американските сили в провинция Дейр ез-Зор през последните няколко дни.

Провинция Дейр ез-Зор, разположена източно от река Ефрат, в момента е окупирана от кюрдите, които са смятани от Анкара за терористи.

Ракетната система „е била изпратена до американските бази в петролното поле Ал-Омар и газокранилището на „Коноко““, заявиха източниците.

Този ход „има за цел да се противопостави на евентуални атаки от страна на подкрепяните от Иран групировки на отсрещния бряг на река Ефрат“, твърдят местните източници.

Силите на САЩ в Сирия на няколко пъти бяха подложени на атаки с дронове и ракети от райони, контролирани от подкрепяни от Иран групировки.

От 2015 г. насам силите на САЩ в Сирия обучават хиляди кюрди във военните си бази в региона под претекст за борба с тероризма. САЩ също така са предоставили на кюрдските милиции огромни количества оръжия и бойна техника.

Сирия се намира в жестока гражданска война от началото на 2011 г., когато режимът на Башар Асад неочаквано жестоко потуши продемократичните протести.