русия китай Си Дзинпин Владимир Путин

Китайският президент Си Дзинпин е отклонил поканата на руския президент Владимир Путин да посети Русия. Това съобщи японското издание Йомиури, позовавайки се на свои дипломатически източници.

Според изданието Путин е отправил поканата към китайския си колега по време на телефонен разговор, състоял се на 15 юни. Си Дзинпин обаче се е оправдал с пандемията от коронавируса, заради която щяло да му бъде трудно в близко бъдеще да пътува до Русия.

По този начин Си Дзинпин иска да избегне „по-нататъшното задълбочаване на конфликта със САЩ и Европа“, отбелязват медии, като подчертават, че китайският президент възнамерява да стабилизира вътрешната и външната ситуация преди конгреса на комунистическата партия през втората половина на 2022 г.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков отрича тази информация, съобщи руската държавна агенция РИА Новости. Той заяви само, че „Путин има валидна покана за Китай, а Си Дзинпин има покана за Русия“.

Припомняме, че и при посещението си в Ашхабад в Тюркменистан Путин бе единственият, който не бе посрещнат с нормален протокол както лидерите на другите страни участващи в Срещата на върха на Централноазиатските държави.

Доколко всичко това е показателно за отношението към руския президент може само да се гадае на този етап.


loading...