китай италия Си Дзинпин Рим

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Президентът на Китай Си Дзинпин пристига в Рим в четвъртък, където се очаква да подпише изключително значима инфраструктурна сделка, която повдигна притеснения и подозрения сред западните съюзници на Италия.

Проектът на Си Дзинпин е нов път на коприната, който, подобно на древния търговски път, цели да свърже Китай с Европа. Ползата за Италия е потенциален поток от инвестиции и по-голям достъп до китайските пазари и суровини.

Но на фона на нарастващото влияние на Китай и въпроси, свързани с неговите намерения, западните съюзници на Италия в Европейския съюз и Съединените щати имат притеснения.

Новият Път на коприната има друго име – Инициативата „Един пояс, един път“ – и включва вълна от китайско финансиране за големи инфраструктурни проекти по света, в опит да се ускори навлизането на китайските стоки на по-далечни пазари. Критиците виждат в него също така смела заявка за геополитическо и стратегическо влияние.

Пекин вече финансира влакове, пътища и пристанища, като китайските строителни фирми са получили доходоносни договори за свързване на пристанища и градове – финансирани от заеми от китайски банки. Нивата на дълга на африканските и южноазиатските държави към Китай породиха безпокойство на Запад, но така са построени пътища и железници, които не биха съществували по друг начин.

Италия, обаче, ще бъде първата световна сила от най-висок клас – член на Г-7 – която ще вземе парите, предлагани от Китай. Тя е една от десетте най-големи световни икономики и поради това Рим се намира в любопитна ситуация.

Срутването на моста от Генуа през август 2018 г. уби десетки хора и направи за пръв път от десетилетия лошата инфраструктура на Италия основен политически въпрос. И икономиката на страната далеч не е в разцвет.

Рим влезе в рецесия в края на 2018 г. и нивата на национален дълг са сред най-високите в Еврозоната. Италианското популистко правителство дойде на власт през юни 2018 г. с планове за високи разходи, но трябваше да ги ограничи отново, след като се конфронтира с ЕС.

Именно в този контекст идва сделката на Китай – финансиране, което би могло да освежи големите стари пристанищни градове на Италия по морския Път на коприната.

Италианският премиер Джузепе Конте спомена за вероятните кандидати градовете Триест и Генуа.

„Начинът, по който го виждаме, е възможност за нашите компании да се възползват от нарастващото значение на Китай в света“, заяви заместник-държавният секретар на Италия по търговия и инвестиции Микеле Герачи. „Смятаме, че сред европейските ни партньори Италия е изоставена и не можем да губим време,“ казва той пред ВВС.

Още:

Италия става най-голямата икономика, подкрепила „Един пояс, един път“ на КитайИталия ще се присъедини към инициативата „Един пояс, един път“ на Китай, подписвайки меморандум до к…Mar 9 2019skafeto.com

Китайски производител на електробуси обмисля производството им в БългарияКитайски производител на електробуси има интерес да инвестира у нас, предаде БНТ. Министърът на икон…Aug 31 2019skafeto.com


loading...