Китайският президент Си Дзинпин отправи най-директната си критика към Владимир Путин за войната в Украйна – по време на визитата в Пекин на германския канцлер Олаф Шолц. Си предупреди руския държавен глава да не прибягва до ядрени оръжия, съобщи Политико.

Тези думи на китайския президент идват само месец след като Путин заплаши Украйна с ядрена атака и се обърна към Запада с думите: „Това не е блъф“. Изказването му през септември беше ясен знак колко тежко поражение са нанесли украинците на руските войници на фронта.

Международната общност трябва „съвместно да се противопостави на използването на ядрени оръжия или на заплахите за използването им“, се казва в изявление на Си Дзинпин, разпространено от китайската държавна информационна агенция Синхуа. Светът трябва също така „да се застъпи за това, че ядрените оръжия не могат да бъдат използвани, че не може да се води ядрена война, за да се предотврати ядрена криза“ в Европа или Азия, добави китайският президент.

Думите му могат да се тълкуват като сериозна критика срещу Путин, при положение че двамата лидери бяха обявили „безгранично партньорство“, усилиха търговията помежду си, организираха общи военни учения, а Пекин така и не обвини пряко Москва за военната ѝ агресия в Украйна.

Дзинпин, който преди броени седмици си осигури трети мандат като президент, поиска от Германия и Европа „да играят важна роля в призива за мир и в улесняването на преговорите“. Си също така призова за „подобряване на хуманитарната ситуация“ в кризисните райони, особено през зимата.

Въпреки това китайският лидер, който преди войната наричаше Путин свой най-добър приятел, не призова Русия да се оттегли от Украйна – ключово искане на Киев и неговите западни поддръжници. Той също така не спомена отказа на Путин да спазва споразумението на ООН за улесняване на износа на украинско зърно, като вместо това премиерът му Ли Къцян се застъпи за износ на китайско зърно, което да помогне за облекчаване на продоволствената криза.

През септември Путин за първи път публично призна, че Си има „въпроси“ и „опасения“ относно войната. Малко след тази среща между китайските и руските лидери той повдигна въпроса за възможността за използване на ядрени оръжия. „За да защитим Русия и нашия народ, несъмнено ще използваме всички оръжейни ресурси, с които разполагаме“, каза Путин и добави: „Това не е блъф“.

„Не можем да си позволим по-нататъшна ескалация“, заяви на пресконференция премиерът на Китай в оставка Ли Къцян.

Олаф Шолц призова Пекин да използва голямото си влияние над Русия, за да спре Путин войната в Украйна. Канцлерът на Германия потвърди, че и двете страни са се съгласили, че ядрените заплахи на Москва са „неразумни и много опасни“.

Шолц е първият западен лидер, който пътува до Пекин след началото на глобалната пандемия, както и първият, който се среща с президента Си, след като той затегна примката на властта на Националния конгрес на Комунистическата партия миналия месец. Много хора в Европа, включително членове на правителството на Шолц, смятат, че моментът за такава визита е повече от неподходящ – предвид международната ситуация.

Олаф Шолц все пак каза на Си Дзинпин, че всяка промяна на статуквото спрямо Тайван трябва да се случи по мирен път и със споразумение от двете страни. Що се отнася до човешките права, канцлерът настоя Пекин да ги защитава, говорейки за репресиите над малцинството на уйгурите в провинция Синдзян.


loading...