ЕС Китай сделка Китай политика през следващото десетилетие

Китайският президент Си Дзинпин посети изложба в Пекин във вторник, според държавната телевизия, в първата си публична изява, откакто се завърна в Китай от официално пътуване до Централна Азия в средата на септември – разсейвайки непотвърдените слухове, че е под домашен арест.

Си отсъства от общественото внимание, откакто се завърна в Китай от среща на върха в Узбекистан, предизвиквайки необосновани спекулации за военни преврати в Пекин. Въпреки умиращата икономика, пандемията от COVID-19 и редките обществени протести, както и нарастващите търкания със Запада и напрежението около Тайван, Си е в позиция да си осигури трети мандат на власт, за да преследва своята велика визия за „подмладяване на китайците нация” за години напред.

Си стабилно консолидира властта и елиминира пространството за несъгласие и опозиция, откакто стана генерален секретар на партията преди десетилетие. Китай също стана много по-настоятелен на световната сцена като алтернативен лидер на водения от САЩ ред след Втората световна война.

Вероятното изкачване на 69-годишния лидер до трети петгодишен мандат, а вероятно и повече, беше определено през 2018 г., когато той премахна ограничението от два мандата за президент.

Десетгодишното управление на Си на власт доведе до репресии срещу корупцията в партията – въпреки че наблюдатели казаха, че те са послужили за сваляне на политически съперници, серия от ходове за смазване на продемократично движение в Хонконг и строги блокади срещу COVID в градовете ограничаване на разпространението.

Си също беше изправен пред остри критики за правата на човека от международната общност за репресивни политики в северозападния регион Синцзян, където около един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства бяха задържани при мащабна акция, привидно насочена към „тероризма“.

Преди събранието на Китайската комунистическа партия (ККП), което се провежда веднъж на пет години, на 16 октомври, по време на което се очаква Си да осигури своя трети мандат като лидер, се проведе чистка на висши служители. Бившият заместник-министър на обществената сигурност Сун Лиджун, бившият министър на правосъдието Фу Джънхуа и бивши полицейски началници на Шанхай, Чунцин и Шанси бяха арестувани по обвинения в корупция.

Задържанията представляват най-голямата политическа чистка в Китай от години.

В неделя държавните медии обявиха списък с 2300 делегати на централния комитет на ККП. Името на Си в списъка допълнително развенча слуховете в социалните медии за военен преврат в Пекин, които бяха подхранвани от видеоклипове без източник на военни превозни средства и отменени полети.


loading...