вдигане на блокадата следващата пандемия

Ако не се поучим от коронавируса и не приложим наученото на практика с необходимите средства и ангажимент, следващата пандемия, каквато със сигурност ще има, ще е още по-опустошителна. За това се предупреждава в доклад на Световната здравна организация, съобщава RT.

Авторите на доклада, озаглавен „Един неорганизиран свят“, посочват, че настоящата пандемия от COVID-19 е доказателство за „колективната неспособност“ за прилагането на практика на мерките за превенция, подготовка и отговор на този тип събития, така че „да им се даде съответния приоритетен характер“.

Тази година стана ясна и „уязвимостта на икономиките и социалните системи, които са тясно свързани помежду си“, както и отчетливите пропуски в обществата и нациите по отношение на неравенствата, докато коронавирусът „просперира в един неорганизиран свят“, посочва се в документа.

В заключение авторите на доклада заявяват, че пандемията от COVID-19 „ясно ни напомни, че е невъзможно да се разчита на здравна сигурност, ако няма социална такава“. Те настояват страните да създадат стабилни системи, да приемат адекватни мерки и да поемат ангажимент да инвестират в превенцията, подготвяйки се за „най-лошото“, защото „никой няма да е в безопасност, докато всички заедно не бъдем“.

От СЗО посочват, че са се вложили над 11 млрд. долара за справяне с пандемията, докато стойността на мерките за превенция струват едва по 5 допълнителни долара на човек годишно.

Вижте още:
СЗО отчете рекорден брой новозаразени с коронавирусСветовната здравна организация регистрира рекорден брой нови случаи на заразяване с коронавирус в ра…Sep 14 2020skafeto.com

СЗО: След година може да има имунизация срещу COVID-19Световната здравна организация (СЗО) очаква мащабните доставки на коронавирусната ваксина по целия с…Sep 5 2020skafeto.com

Да бъдат изследвани и хората без симптоми на COVID-19 иска СЗОСветовната здравна организация повтори днес съвета си хората, които са били в контакт с новия корона…Aug 28 2020skafeto.com

loading...