Европа запаси от газ Интерконектора с Гърция САЩ Германия Северен поток-2 Европейския съюз газ доставки
Снимка: © Nord Stream 2 / Paul Langrock

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германия откри следи от подводни експлозиви в проби, взети от яхта, за които се подозира, че „може да са били използвани за транспортиране на експлозиви“ за взривяване на газопроводите „Северен поток“. Tова става ясно от писмо до Съвета за сигурност на ООН от Германия, Швеция и Дания, съобщава „Ройтерс“.

Поредица от необясними експлозии удариха тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2, свързващи Русия и Германия под Балтийско море през септември миналата година в изключителните икономически зони на Германия, Швеция и Дания.

Това стана ясно преди заседанието на 15-членния Съвет за сигурност във вторник, свикано от Русия, която се оплака, че не е била информирана за разследванията.

„Нито едно от разследванията не е приключило и на този етап все още не е възможно да се каже кога ще приключат. Естеството на актовете на саботаж е безпрецедентно и разследванията са сложни“, пишат тримата в съвместно писмо от понеделник, което включва актуализация на всяко запитване.

В съвместното писмо се казва, че Германия разследва „подозрителна яхта“, наета по начин, за да „скрие самоличността на истинския извършител“. Германия все още проучваше точния курс на лодката.

„Подозира се, че въпросната лодка може да е била използвана за транспортиране на експлозивите, които избухнаха в тръбопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2, се казва в писмото относно запитването на Германия. В пробите, взети от лодката по време на разследването, бяха открити следи от подводни експлозиви.“

„Според експертни оценки е възможно обучени водолази да са поставили експлозиви на местата, където са настъпили щети по газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2″, които са положени на морското дъно на дълбочина около 70 до 80 метра“, се казва в разследването на Германия.

Москва заяви, че Западът стои зад взривовете. Западните правителства отрекоха да са замесени, както и Украйна, която се бори с руските сили, които нахлуха през февруари 2022 г.

През март Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на взривовете на Северен поток.

„На този етап не е възможно надеждно да се установи самоличността на извършителите и техните мотиви, особено по отношение на въпроса дали инцидентът е ръководен от държава или държавен актьор“, се казва в писмото относно разследването на Германия.

Припомняме, че и България беше замесена. През юни прокуратурата на Полша твърди, че на борда на яхтата „Андромеда“ е имало шест души и те са били с български паспорти.


loading...