китайска Силициева долина
Снимка: Denys Nevozhai at Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Високопоставени служители на чуждестранни компании – без значение от гражданството си, се оказват със забрана да напускат Китай. Това е един от инструментите на властите, чрез които се прави опит да се ограничи публикуването на независими данни за икономиката на страната, пише Semafor.

Контекст: Китай в момента е в сложна ситуация от икономическа гледна точка. Твърде дългото задържане на драконовските противоепидемични мерки и цялостното недоверие на властите към частния бизнес сериозно удариха по растежа, който даже след свалянето на ограниченията не е на очакваните нива.

В имотния сектор редица големи компании са застрашени от фалит, който може да срине целия пазар, а намалялото търсене в западните страни влошава резултатите на различните производства. Демографската ситуация също се влошава, като населението намалява и застарява.

В държава, която всячески иска да демонстрира себе си като идеологическа и икономическа алтернатива на западния модел, всичко това е повече от лоша новина – особено когато няма контрол над начина, по който светът научава за нея.

Какво се случи: Управляващият директор на американската консултантска компания Kroll Майкъл Чан, е получил забрана да напуска Китай. Той е гражданин на Хонконг и е пристигнал в страната през юли. Сега той съдейства на властите в рамките на разследване, свързано със събития от преди няколко години, което не касае пряко нито него, нито работодателя му, пише WSJ, като се позовава на свои източници.

Детайли: Според други представители на бизнеса, които са имали сблъсък с властите в Пекин, забраните за напускане на страната са част от мащабния план на правителството за контрол над информацията за развитието на страната – чрез рестрикциите се прави опит да бъдат „респектирани“ чуждестранните компании, които могат да съберат данни, представящи Китай в лоша светлина.

За момента рестрикциите засягат именно такъв тип фирми. През март властите влязоха в офисите на американската аналитична компания Mintz Group и задържаха петима служители. Една от тях – сингапурска гражданка, успя да напусне Китай след седмици дипломатически усилия на родината ѝ. Mintz Group отнесе глоба в размер на 1,5 млн. долара за „нерегламентирана статистическа дейност“.

Има и други подобни случаи.

Още нещо: Китай съвсем официално и чрез 5 различни закона забранява на граждани от мюсюлманското уигурско малцинство да пътуват в чужбина, но текстовете дават сериозна възможност за злоупотреба от страна на властите, отбелязва Semafor. Затова и Държавният департамент на САЩ в края на юли призова американските граждани да обмислят добре дали искат да пътуват в Китай заради „произволното прилагане на местното законодателство (…) забрани за напускане на страната и риск от неправомерен арест“.

От друга страна: Официален Пекин отрича да ограничава свободата на придвижване на хора от бизнеса. „Китай приветства хората и компаниите от всички държави. Ние се ангажираме да защитаваме тяхната безопасност и законните им права и интереси в Китай в съответствие със закона, включително свободата им на влизане и излизане“, заяви говорителят на Китайското МВнР Мао Нин.