Масивно слънчево изригване избухна от повърхността на Слънцето по-рано тази седмица. Изригването от клас Х е най-новото изригване от Слънцето, което привлече вниманието на НАСА. Този път обаче агенцията успя да заснеме изображение на слънчевото изригване, както се случва. Това е зашеметяващ образ и изглежда, че е изваден направо от научнофантастичен филм.

Слънчевото изригване достигна своя връх около 9:25 сутринта EDT на 3 май 2022 г., казва НАСА. Обсерваторията за слънчева динамика на космическата агенция засне образа на слънчевото изригване. Обсерваторията постоянно наблюдава Слънцето за събития като това.

Всичко това е част от опитите на космическата агенция да научи повече за нашето Слънце и да се подготви, ако някое от тези слънчеви изригвания избухне силно към Земята.

Този взрив следва няколко други, които се случиха тази седмица. Всъщност в края на април Слънцето избухна с най-мощното слънчево изригване през последните пет години. Когато последната активност от клас X беше класифицирана като X2.2, тази нова бе само X1.1.

Слънчевите изригвания от клас Х са най-интензивните изригвания, които Слънцето създава. Като такива, винаги си струва да се държат под око, когато се случат. По времето, когато НАСА заснема изображението на това слънчево изригване, Центърът за прогнозиране на космическото време отбеляза възможно силно затъмнение на радиото.

Когато слънчево изригване удари Земята, енергията от него може да причини проблеми със сателитите, GPS системите и дори комуникационните системи на голяма надморска височина. В крайна сметка обаче имаме много време, преди да трябва да се тревожим, че Слънцето ще изригне с достатъчно сила, за да унищожи Земята.

НАСА публикува страхотно изображение на слънчево изригване (Видео)

Изображението на това слънчево изригване е само още едно напомняне, че текущият слънчев цикъл се ускорява. НАСА и други космически агенции очакват слънчевият цикъл да достигне своя връх някъде около 2025 г. Когато това се случи, вероятно ще видим повече слънчеви изригвания от клас Х.

Трудно е да се каже дали някое от тези изригвания на плазмена енергия ще бъде насочено към Земята.


loading...